Dit is het geheim van vrouwen die nooit diëten en toch slank blijven
Vrouwen die geen dieët volgen maar toch slank blijven. Hoe doen ze dat toch? Voedingsdeskundige Carla Heiser legt uit wat de tien geheimen zijn.
Slank blijven door gewoon te eten
We kennen allemaal wel een persoon die kan eten als een olifant maar geen grammetje aankomt. Zou het dan zijn dat ze alleen in het openbaar ontzettend veel eten en thuis alleen leven op salades en shakes? Nee, om slank te blijven doen deze vrouwen niet aan een speciaal dieet. Ze blijven slank door hun eetgewoontes en lifestyle aan te passen. Volgens voedingsdeskundige Carla zijn dit de geheimen.
1. Niet elke dag is een feest
Taart op het werk wanneer er iemand jarig is, nog meer taart wanneer je bij iemand op verjaardag gaat of een lekkere caloriebom als toetje wanneer je een speciaal etentje hebt. Af een toe een lekkere traktatie moet kunnen zo lang je verder je handen van de koekjestrommel weet af te houden. Dus kies je lekkernijen verstandig en sla de rest over.
2. Praat tijdens het eten
Samen eten met andere mensen is niet alleen erg gezellig, maar door veel te praten eet je ook langzamer. En langzaam eten heeft een positief effect op het ‘ik zit vol’-gevoel van het lichaam. Hierdoor ga je dus minder eten, maar hou je alsnog een voldaan gevoel over.
3. Sla de ‘light’ en ‘dieet’ producten over
Vetarme en calorierijke producten klinken misschien gezond, maar het probleem is dat deze vaak zwaarder worden verwerkt waardoor er veel koolhydraten inzitten. ‘Deze zetten zich in het lichaam om tot suiker waardoor er kans is op gewichtstoename’, legt Carla uit. En dat is nou juist niet de bedoeling.
4. Eten is niet ‘slecht’
Chocolade is slecht en groente is goed. Ja het ene is wel gezonder dan het andere maar dat maakt eten nog niet meteen slecht. Door voedsel als geheel te zien zonder op alles een stempel te plakken zul je je minder schuldig voelen wanneer je iets minder gezonds hebt gegeten. Hoe meer jij jezelf blijft vertellen dat je geen chocolade meer mag eten omdat het ‘slecht’ zou zijn, hoe meer je ernaar verlangt. Op deze manier faalt een dieet.
5. Slaap voldoende
Voor een gezond BMI is slaap heel belangrijk. ‘Slaapgebrek heeft hormonale effecten die gewichtstoename veroorzaken en uw eetlust veranderen en je laten hunkeren naar calorierijke lekkernijen. Daarnaast heb je zonder een goede nachtrust een stuk minder energie om actief bezig te zijn’, zegt Carla.
LEES OOK: Deze 8 etenswaren met een hoog vetgehalte zijn juist heel erg gezond voor je
6. Vergeef jezelf
Je had jezelf voorgenomen om alleen één frietje mayo te nemen. Maar in plaats daarvan heb je een frietje én een hamburger én frisdrank én een ijsje. Achteraf heb je natuurlijk spijt, want dat is meestal het geval. Maar het maakt niet uit, laat het los en blijf niet langer boos op jezelf. Volgende keer probeer je het beter. Zelfcompassie kan leiden tot een betere relatie met voedsel en een gezonder BMI. Een lager gevoel van eigenwaarde kan juist leiden tot ongezonde eetgewoonten, zoals de welbekende eetbuien.
7. Vermijd ook light frisdranken
Sommige onderzoeken suggereren dat kunstmatige zoetstoffen geen invloed hebben op het gewicht, andere zeggen dat calorievrije dranken gewichtstoename kunnen veroorzaken door de honger te stimuleren. Volgens Heiser kun je ze het beste vermijden. ‘Dieetfrisdranken vragen de hersenen om meer suiker en veel mensen raken eraan verslaafd’.
8. Experimenteer in de keuken
Je denkt bij gezond eten misschien al snel aan de term ‘saai’. Maar daar kun je zelf verandering in brengen. Door nieuwe dingen uit te proberen in de keuken, gevarieerd met kruiden en specerijen wordt elk gerecht net ietsjes lekkerder. Het toevoegen van kruiden zoals rode pepervlokken en cayenne heeft aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert, perfect dus om een paar extra calorieën van de maaltijd te verbranden.
9. Tel geen calorieën
Het tellen can calorieën kan soms onverstandig en misleidend zijn. Met junkfood zul je op een hoog getal uitkomen, maar ook gezonde vetten hebben een hoog caloriegehalte. Denk aan avocado, vette vis, gezonde oliën en noten, terwijl deze belangrijke voedingsstoffen bevatten voor het lichaam. Een hoog cijfer wil dus niet zeggen dat het niet gezond is.
10. Verstandig met suiker
Suiker is niet zo goed voor je. ‘Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid aan suiker verwerken. Als je de inname overdrijft, bewaart je lichaam het automatisch als vet. Zoek uit wat je lichaam aan kan. Ben je na enkele koekjes moe en opgeblazen? Dan weet je dat je volgende keer beter minder suiker kunt eten om je fit te blijven voelen. Eten moet je tenslotte een goed gevoel geven’, laat Heiser weten.