Slaapzak, trappelzak of dekentje: wat is het beste voor je baby?
Baby op komst? Dan ben je misschien al bezig de babyuitzetlijst in huis te halen. Daarvan is een belangrijk aspect de slaapplek van je baby: het wiegje of babybedje, maar ook de lakens, dekens en slaapzakken. Waarmee blijft je baby ‘s nachts warm (maar niet te warm), en slaapt je baby het veiligst: met een slaapzak of deken?
Door je goed te informeren of een slaapzak of dekentje beter is, verklein je de kans op verstikkingsgevaar en wiegendood.
Slaapzak, trappelzak
Een slaapzak voor baby’s wordt ook wel een trappelzak genoemd. De babyslaapzak is net als een normale slaapzak een gesloten deken om in te slapen. Het heeft naast het beengedeelte ook een gedeelte voor het bovenlijf, met armsgaten of mouwen waar de armen doorheen komen. Dat zorgt ervoor dat de babyslaapzak of trappelzak het niet mogelijk maakt voor je baby om uit de slaapzak te kruipen of erin te draaien. Je baby heeft meer dan genoeg beenruimte in de slaapzak, en als je ze een beetje op de groei koopt gaan ze lang mee.
Voor- en nadelen van een babyslaapzak
Een babyslaapzak is veruit de meest veilige manier om ‘s nachts warm te blijven en lekker te slapen. Je baby kan er niet met zijn gezichtje in verstrikt raken, en je baby kan niet uit de trappelzak kruipen waardoor hij de hele nacht warm blijft. Ook is het minder makkelijk voor je baby van de rugligging op zijn buik te rollen, wat de kans op verstikkingsgevaar verkleint.
Niet iedere babyslaapzak is voor iedere tijd van het jaar geschikt. Voor de zomer kunnen sommige varianten te warm zijn, en voor de winter sommigen te koud. Je moet daarom goed opletten welke babyslaapzak je in welk seizoen gebruikt. Er zijn speciale zomerslaapzakken (met korte mouw), winterslaapzakken (met lange mouw), en vierseizoensslaapzakken, die je kunt verstellen en het hele jaar door kunt gebruiken. Let ook op de temperatuur van de babykamer om ervoor te zorgen dat je baby het in combinatie met de slaapzak niet te warm of te koud krijgt.
Je kunt een slaapzakje in principe vanaf de geboorte gebruiken, maar meestal is het beter om hem vanaf drie maanden pas te gebruiken. Soms zijn de slaapzakjes voor pasgeboren baby’s nog erg groot, waardoor ze erin kunnen wegzakken, ondanks de mouwtjes. Tot die leeftijd zou het dus een betere keus kunnen zijn een laken en dekentje op de juiste manier te gebruiken.
Babydekentje
Iets wat ook veel ouders in huis halen zijn dekentjes voor de baby. Die zijn erg veelzijdig, staan leuk in het wiegje en werken goed om je baby warm te houden. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren, patronen, formaten en materialen. Niet alleen om te slapen komen ze van pas, ook voor in de auto, tijdens het voeden of in de wipstoel.
Voor- en nadelen van een dekentje voor je baby
Máár, met een dekentje in bed moet je wel extra waakzaam zijn dat je het bedje op de juiste manier opmaakt. Anders bestaat er een vergrote kans op verstikkingsgevaar. De juiste manier om het te doen, is door de voeten van je baby tegen de onderkant van het bed aan te leggen. Dan stop je je baby strak toe met het laken en dekentje. Doordat je baby aan de onderkant van het bed ligt, is het niet mogelijk in het dekentje te zakken.
Kun je dus beter een slaapzak of dekentje gebruiken? Je kunt de eerste maanden na de geboorte prima op deze veilige manier een dekentje gebruiken in het bed van je baby. Na drie maanden is het echter veiliger een slaapzak te gebruiken. Zeker naarmate je baby steeds beweeglijker wordt, gaat rollen en onder zijn deken verstrikt kan raken.
Waarom je baby soms zo schrikt terwijl hij slaapt? Alles over de Moro-reflex.
Waarom het niet natuurlijk is voor baby’s om alleen te slapen