Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Mind 16 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw kind last van slaaptekort? Dit zijn de oorzaken en zó los je het op

‘Maaaaaaam’, ‘Ma-maaaaaaa’. Is dit voor jou dagelijkse kost ‘s nachts? Dan kan het zijn dat jouw kind last heeft van slaapproblemen. Dit lijdt tot slaaptekort en dat kan heel vervelende en serieuze gevolgen hebben. Hieronder lees je hoe je je kind van dit slaapgebrek afhelpt (en nog belangrijker: wat daarvan de oorzaak kan zijn).

Er zijn ontzettend veel kinderen die last hebben van slaaptekort. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten gronde liggen en in dit artikel leggen wij je uit welke dat kunnen zijn. Natuurlijk voorzien we je ook van tips om er weer vanaf te komen.

slaaptekort bij kinderen

Veel kinderen kampen met slaaptekort. Eén van de redenen dat kinderen moeite hebben voldoende nachtrust te krijgen is het gebruik van beeldschermen voor het slapen gaan. Van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar oud gebruikt 22 procent ’s avonds een beeldscherm, van de kinderen tussen de 13 en 18 jaar zelfs 83 procent.

Beeldschermen in de avond werken op verschillende manieren slaapproblemen in de hand. Het blauwe licht van een beeldscherm verstoort de biologische klok, kinderen hebben de neiging later naar bed te gaan als ze achter een beeldscherm zitten en de hersenen blijven erg actief na beeldschermgebruik.

Ook andere factoren zijn van invloed op de hoeveelheid slaap van je kind, zoals een ingewikkelde thuissituatie, armoede en mentale problemen. Gelukkig hebben we als ouders/verzorgers enige mate van invloed op de hoeveelheid slaap van onze kinderen.

LEES OOK: Heeft jouw kind moeite met in slaap vallen? Laat hem zelf kiezen wanneer het bedtijd is!

Uren benodigde slaap per leeftijd

Uit onderzoek komt naar voren dat kinderen deze hoeveelheid slaap per 24 uur nodig hebben:
4-12 maanden: 12 tot 16 uur slaap
1-2 jaar: 11 tot 14 uur slaap
3-5 jaar: 10 tot 13 uur slaap
6-12 jaar: 9 tot 12 uur slaap
13-18 jaar: 8 tot 10 uur slaap
Volwassenen: 7 tot 9 uur slaap

Effecten van slaaptekort

Onvoldoende slaap heeft groot effect op je kind. Zo zal hij zich minder goed kunnen concentreren op school en meer moeite hebben met huiswerk. ’s Nachts heeft hij meer last van nachtmerries, slaapwandelen en in bed plassen. Ook heeft slaaptekort invloed op de weerstand en is je kind vatbaarder om ziek te worden. Andere gezondheidsproblemen gelinkt aan slaaptekort zijn overgewicht, hartproblemen, hoge bloeddruk en meer.

Kinderen en tieners die te weinig slapen, hebben meer gedragsproblemen, stemmingswisselingen en angst en zelfpijniging. De hersenen van kinderen en tieners ontwikkelen zich nog volop en slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen. Het is te vergelijken met een dronken persoon: vertraagde reacties, moeite met (verstandige) keuzes maken, een kleine aandachtsboog en verminderd geheugen kunnen komen door te weinig slaap. Om deze eventuele effecten te voorkomen zijn er manieren te kind te motiveren voldoende te slapen.

Tips om je kind beter te laten slapen

De volgende tips kunnen helpen om jouw kind beter te laten slapen:

  • Bespreek het belang van voldoende slaap met je kinderen. Van jongs af aan kun je uitleggen wat de voordelen van voldoende rust zijn. Het beste kun je dergelijke gesprekken tijdens de dag aangaan, niet wanneer je een moe kind naar bed probeert te brengen.
  • Gebruik vroeg naar bed gaan niet als straf en opblijven niet als beloning. Het is beter de slaapkamer niet te gebruiken voor time-outs.
  • Optimaliseer de slaapomgeving voor je kind of tiener. Een donkere, rustige en comfortabele slaapkamer met een comfortabel matras en kussens zijn net zo belangrijk voor kinderen als voor volwassenen.
  • Communiceer op een positieve manier over de bedtijd. In plaats van kinderen te vertellen ‘je moet naar bed’, kun je zeggen ‘je mag naar bed’.
  • Het is belangrijk regels te hebben over beeldschermgebruik. Vermijd beeldschermgebruik voor het slapen gaan en probeer beeldschermen uit de slaapkamer te houden tot de volgende ochtend.
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    ADHealthline

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme