Onderzoek: dit gebeurt er dus écht met je kind als hij te weinig slaapt
Als mensen jou vragen wanneer jij voor het laatst meer dan 8 uur hebt geslapen, zul je waarschijnlijk verbaasd met je ogen knipperen (slaap, wat is dat?!). Dat veel moeders last hebben van een chronisch slaaptekort is niets nieuws. Toch kunnen kinderen er ook wat van. Maar hoe weet je nu wanneer je kind te weinig slaap krijgt? En wat zijn de effecten van slaaptekort voor kinderen op de lange termijn?
Dat vroegen onderzoekers zich ook af. Deze recent gepubliceerde onderzoeksresultaten laten zien hoe we slaaptekort bij kinderen kunnen herkennen, en wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.
Kinderen en slaap
De behoefte aan slaap kan per kind nogal verschillen. Toch kan er op basis van leeftijd een schatting worden gemaakt hoeveel ieder kind (gemiddeld!) hoort te slapen. Een pasgeboren baby slaapt bijvoorbeeld zo’n 21 uur per dag, terwijl een kleuter aan ongeveer twaalf uur (plus een middagdutje) genoeg lijkt te hebben. Wij zouden Famme niet zijn als wij deze richtlijnen niet even voor jou in een handig overzichtje zouden zetten.
Slaaptekort bij kinderen
Wanneer kinderen te weinig slapen zul je dat waarschijnlijk meteen merken aan hun gedrag. Veel van de symptomen zijn vergelijkbaar met de symptomen bij volwassenen:
- Moeilijk wakker worden
Waarschijnlijk heel herkenbaar als je zelf iets te weinig uurtjes meepakt: je bent ‘s ochtends niet uit je bed te krijgen. Dat is bij kinderen niet heel anders. Als je kids ‘s ochtends niet wakker te krijgen zijn, is het een duidelijk teken dat ze óf te laat in slaap zijn gevallen, óf niet diep genoeg hebben geslapen. - Veel dutjes
Jij zult het volgende scenario gegarandeerd herkennen: je zet je kind achterin de auto, en nog voor jij de parkeerplaats hebt verlaten is je zoon of dochter al naar dromenland vertrokken. Als je kind te pas en te onpas in slaap valt kan dit een symptoom zijn van slaaptekort. - Grumpy
Oeh, jawel. Als jouw kind te weinig slaapt zal hij er (net als jij!) niet vrolijker op worden. Driftbuien, tranen en verdriet zullen de dag bepalen. - Concentratieproblemen
Nog zo’n herkenbaar dingetje. Kinderen hebben net als volwassenen moeite om zich op één taak te concentreren wanneer zij niet voldoende uurtjes pakken. Of ze nu nog met de blokken spelen, of een rekensom moeten afmaken; de concentratie is ver te zoeken bij kinderen met slaaptekort. - Uitslapen
Als jouw (oudere) kinderen in het weekend of in de vakantie extra lang blijven liggen is dit niet omdat ze lui zijn. Vaak is dit een teken dat je kind kampt met slaaptekort.
Effecten op lange termijn
Eerder onderzoek gaf inzicht in een aantal effecten van slaaptekort bij kinderen. Zo werden lichamelijke klachten als overgewicht en darmproblemen onderzocht. Vermeulen en collega’s namen onlangs de psychologische problemen onder de loep. In het onderzoek werden 13.000 Nederlanders meegenomen.
Wat bleek? Wanneer kids te weinig slapen, hebben zij meer kans op angststoornissen, paniekaanvallen en depressies. Maar daar bleef het niet bij. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat slaaptekort bij jonge kinderen kan leiden tot agressieproblemen. Woede-uitbarstingen en problemen met autoriteit kwamen het vaakst voor.
Wij kruipen er in ieder geval vanavond vroeg in. Slaap lekker!