Sanne Verweij
Sanne Verweij Baby 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Slimme manieren om het slaapschema van je baby aan te passen

Een baby met slaap kun je zo herkennen: hij moet gapen, krijgt rode wangen of gaat bijvoorbeeld jengelen. Een pasgeboren baby heeft dan ook veel slaap nodig, die slaapt namelijk wel 14-18 uur per dag. Elke baby heeft ook een eigen slaapschema: een ritme en tijd waarop hij gaat slapen, maar wat als dit ritme verstoord of veranderd wordt?

Als er veel veranderingen plaatsvinden, zoals de zomer- of wintertijd, een andere oppas of werktijden van ouders waardoor jij bijvoorbeeld later aan borstvoeden toekomt kan dat van invloed zijn op het slaapschema van je baby. Zo pas je het slaapschema van je baby aan.

Slaapritme

De echte doornroosjes onder de baby’s kunnen uren achter elkaar blijven doorslapen, terwijl er ook een paar echt nachtbrakers tussen zitten die alleen maar korte slaapjes doen. Je kunt jouw baby’s slaapritme herkennen door simpelweg goed op te letten. Het fijnst is ook voor hem om in dat ritme te blijven, ook als jullie niet thuis zijn. Toch kan het soms niet anders dan dat zijn bedtijd een half uur opgeschoven moet worden. Dat vraagt wat aanpassing, maar wees gerust: het kan.

Manieren om het slaapschema van je baby aan te passen

Rituelen

Als je weet wat de rituelen zijn die jullie ‘s nachts altijd doen, kan je hier eerder aan beginnen. Als je dit elke dag doet, raakt hij geleidelijk gewend aan het nieuwe slaapritme. Je kunt zo ver gaan om alles op te schuiven, dus ook maaltijden en kleine dutjes, maar voor de meesten is dat niet nodig.

Jaloezieën

Doordat je zelf kunt bepalen hoever ze je ze open of dicht wilt hebben, kan je ze als het buiten licht is iets eerder open zetten waardoor je baby eerder wakker wordt van het zonlicht. Wil je dat hij eerder gaat slapen? Dan kan je ze juist wat eerder dichtdoen, zodat de kamer goed donker is.

Kunstmatig licht

Tegenwoordig heb je verschillende wekkers die licht nabootsen. Deze wekkers geven steeds iets meer licht tot ze de hele kamer verlichten en gaan dan af. Een soortgelijke wekker kan je instellen voor je baby. Er zijn tegenwoordig ook een hoop wekkers voor peuters op de markt met verschillende lichtjes en geluidjes. Dat kan een goede oplossing zijn voor de iets oudere kinderen.

Geluid

Baby’s vinden white noise heel fijn, een achtergrond geluidje wat ze kalmeert. Vogel gekwetter of buitengeluiden kunnen een baby ook erg helpen om in slaap te komen of juist wakker te worden.

Voorbeeld van een fijn bedritueel voor jonge kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme