Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dít is de beste slaaphouding tijdens je zwangerschap

Dat slapen tijdens je zwangerschap vooral in de laatste maanden moeizaam gaat, weet vast iedere moeder. Zo is op je buik liggen absoluut geen pretje en zijn ook andere houdingen niet echt fijn meer. Maar welke slaaphouding is dan wél het beste voor je nachtrust en je lichaam?

We vertellen het.

Slaaphouding zwangerschap

De beste slaaphouding tijdens je zwangerschap schijnt de S.O.S. slaaphouding te zijn, ofwel sleeping on side. En dan is de linkerzij nog beter dan de rechterzij. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Want als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van het bloed naar de placenta vergroot, waardoor het kindje in je buik meer zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een ander groot voordeel van op je linkerzij slapen is dat je nieren beter functioneren. Daardoor kan je lichaam beter afvalstoffen en vocht afvoeren. Je houdt dus minder vocht vast en dat scheelt toch weer een paar dikke enkels en voeten.

Vanaf wanneer?

Rug-of buikslapers worden geadviseerd zo vroeg mogelijk in de zwangerschap al van slaaphouding te veranderen. Niet omdat de buik dan al in de weg zit, maar wel omdat je dan alvast kunt wennen aan het slapen op je linkerzij.

Vaak merken vrouwen vanaf twintig weken zwangerschap dat ze niet meer lekker liggen. Ze krijgen dan last van rugpijn, kortademigheid en brandend maagzuur. Al die symptomen zullen een stuk minder zijn als je op je linkerzij gaat liggen. Deze nieuwe slaaphouding kan je dus al snel verlichting brengen.

Buikslapers

Daarnaast is er natuurlijk ook een andere reden om niet op je buik te slapen als je zwanger bent; het ligt simpelweg niet comfortabel meer. In eerste instantie valt alles mee omdat je buikje nog beperkt is, maar wanneer deze groeit wordt het steeds ongemakkelijker om erop te liggen.

De baby wordt gelukkig niet zo snel platgedrukt omdat deze beschermd wordt door een grote waterballon. Maar een slaaphouding op je buik kan tijdens de zwangerschap wel de baarmoeder richting je darmen drukken. Ook kun je hierdoor je rug in een onnatuurlijke houding plaatsen, waardoor je hier extra last van kunt krijgen.

Op je rug slapen als je zwanger bent

Dit laatste is eigenlijk ook het geval wanneer je op je rug slaapt. De onderbuik drukt dan tegen je ingewanden en aderen aan. Vaak veroorzaakt dat problemen met verteren en heb je kans op een lage bloeddruk en rugpijn. En misschien nog wel belangrijker: door op je rug te slapen verslechtert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je baby.

De linkerzij is dus de beste keuze voor een fijne nachtrust en de gezondheid voor je kindje.

Extra tip; wanneer je last hebt van je bekken, kun je ook een (voedings)kussen tussen je knieën en bovenbenen plaatsen. Omdat het bekken verweekt tijdens de zwangerschap is het prettig deze een goede ondersteuning te geven.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme