De slaapgewoonten van je baby aanpassen? Dat doe je zo
Sommige baby’s hebben wat extra hulp nodig om in slaap te komen, bijvoorbeeld van muziek, white-noise of een knuffel. Daardoor ontwikkelen ze slaapgewoonten. Als ze elke keer voordat ze gaan slapen gewiegd worden, moet dat elke keer gebeuren anders komen ze niet in slaap.
Soms kunnen de slaapgewoonten van je baby moeilijk zijn. Als hij elke nacht wakker wordt en wil worden geknuffeld is dat geen super situatie. Wil je dus iets aan zijn slaapgewoonten veranderen? De eerste stap is om zijn slaapgewoontes te identificeren.
Identificeren
Als je iets wil veranderen aan de slaapgewoontes van je baby, moet je kijken naar zijn normale slaapritme. Gaat hij gelijk slapen? Of wil moet hij eerst nog naar muziek luisteren?
Dit kunnen baby’s nodig hebben om te gaan slapen:
- (Fop)spenen.
- Muziek of een mobiel boven het bed.
- (Borst)voeding.
- Een bepaalde plek bij jullie thuis.
- Knuffels of in je armen liggen.
- Een wiegend gevoel.
- In de auto of met de kinderwagen rondrijden.
Zo kun je zijn slaapgewoontes proberen te veranderen
Helaas zal je je wel voor moeten bereiden op een paar nachten huilen (dit kan een aantal dagen tot weken duren), maar daarna zal de nieuwe situatie voor iedereen beter zijn.
(Fop)spenen
‘s Avonds zet je baby het weer op een krijsen omdat zijn speen kwijt is. Dat betekent dat jij moet helpen met zoeken om hem stil te krijgen. Je kunt proberen je kleine te helpen met het omgaan met de speen, dus hem leren hoe hij hem zelf kan gebruiken. Als je dit niks vindt, kan je ook proberen het gebruik van de speen langzaam af te bouwen.
Muziek en mobielen
Als je baby elke keer voor het slapen gaan naar muziek moet luisteren of naar de mobiel boven het bed moet kijken, is het waarschijnlijk het beste om daarmee te stoppen. Zeker als je daar zelf telkens voor uit bed moet komen. Je kunt dit geleidelijk afbouwen door bijvoorbeeld de muziek net voor het slapengaan te laten horen, maar uit te zetten als je baby er slaperig uitziet.
Nacht voeding
Wanneer je baby steevast in slaap valt aan de borst of met het flesje nog in zijn mond, kan hij daarvan afhankelijk worden voor het slapen. Wat je kunt doen? Eerder voeden kan een oplossing zijn, zodat het geen onderdeel van de slaapgewoonten meer is. Als je baby zich goed ontwikkelt, kan je ook nadenken over het afbouwen van nachtvoedingen voor flesgevoede baby’s vanaf 6 maanden en borstgevoede baby’s vanaf 12 maanden.
Wiegen
Een wiegend gevoel, zoals met de auto rijden of met de kinderwagen wandelen, staat nogal eens garant voor slapende baby’s. Daarnaast vinden sommigen het ook fijn om in een ruimte dichtbij familie te slapen of hebben ze een voorkeur voor de kamer. Deze baby’s vinden het soms moeilijk om zich te oriënteren als ze op een andere plek wakker worden dan waar ze gaan slapen.
Het kan daarom helpen om je baby slaperig, maar nog enigszins wakker, naar bed te brengen. Zo geef je je baby de kans om in slaap te vallen te associëren met in bed liggen. Dit helpt je kind ook tot rust te komen als hij ‘s avonds in bed ligt, omdat hij dan die associatie van zijn bed en slapen heeft.
https://www.famme.nl/slapen-onderzoek-2/