Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Baby en slapen 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is een slaapassociatie bij je baby en kan het kwaad?

Kan je baby niet zelf in slaap vallen, en heeft hij of zij altijd een vast ritueeltje of object  nodig? Dan heeft je baby wellicht een slaapassociatie: iets wat je baby associeert met bedtijd. Is het erg als je baby slaapassociaties heeft, en hoe doorbreek je ze?

Het antwoord of het slecht of goed is, is niet zo zwart-wit. Een slaapassociatie kan juist handig zijn, of als hinderlijk worden ervaren door ouders.

Wat zijn slaapassociaties?

Als de baby ‘iets’ nodig heeft om in slaap te vallen, is er sprake van een slaapassociatie. Dat kan van alles zijn: de borst, de fles, een knuffel, wandelen, een speentje, een autoritje, een bepaalde geur, een geluid of een bepaalde ruimte. Zodra je baby dit `iets` krijgt aangereikt, weet hij dat het tijd is om te slapen en kan hij in slaap komen. Zo niet, dan lukt het in slaap komen moeilijk tot niet.

Is een slaapassociatie normaal?

Heel normaal. Veel baby’s (bijna alle baby’s) kunnen simpelweg hun ogen niet sluiten en dan zoet in slaap vallen. Ze willen geborgenheid, nabijheid en warmte voelen om in slaap te vallen, een gevoel van troost en comfort. En dat is dan ook wat het wiegen, een speentje of de borst vaak biedt. Dat kan ook ‘s nachts doorgaan: je zult je baby na het wakker worden dan weer in slaap moeten voeden, wiegen of zingen. Vaak leren baby’s pas na een jaar in beperkte mate zelf in slaap vallen, sommige kinderen doen daar echter nog wat langer over.

Is het een probleem?

Het is geen probleem als je baby een slaapassociatie heeft, als het voor de ouders ook geen probleem vormt. Als je je baby dus na een voeding of na het wiegen in diepe slaap kunt neerleggen, en als jij ook vrede hebt met deze methode, dan is het simpelweg een methode die goed werkt voor jullie als gezin.

Het kan wel lastig worden als je het hinderlijk vindt dat je baby enkel met jouw borst of in jouw armen in slaap wilt vallen. Of als je baby direct na het neerleggen weer wakker wordt. Dan kan de slaapassociatie negatief worden, en kun je misschien proberen een positieve slaapassociatie te introduceren voor je baby.

Positieve slaapassociaties

Dit zijn slaapassociaties met spullen of omstandigheden die de hele nacht doorgaan. Daardoor is je baby minder afhankelijk van jouw hulp:

  • Een white noise apparaat
  • Een slaapzakje
  • Een vaste slaapplek
  • Een vaste bedroutine, bijvoorbeeld: badderen, even masseren, aankleden, liedje zingen, gordijnen dicht doen, samen lichten uitdoen en dan naar bed.
  • Een donkere slaapkamer

Je kunt beginnen deze positieve slaapassociaties toe te voegen, op een geleidelijke manier die voor je baby acceptabel is. Van de een op de andere dag niet meer met de borst maar met een white noise apparaat in slaap vallen is namelijk wat abrupt. Probeer je baby ook met de nieuwe positieve slaapassociatie wakker in bed te leggen, zodat je baby op den duur ook echt zelf in slaap leert vallen. Consistentie met de nieuwe slaapassociatie sleutel om succes te bereiken. Zo niet, schakel dan hulp in van een babyslaapcoach.

Slaapt jouw baby liever niet alleen? Lees hier waarom dat eigenlijk heel natuurlijk is.

Wist je dat een iPhone standaard een white noise optie voor je baby heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme