Ook zo moe? Zoveel slaap moet je inleveren als nieuwe ouder
Dat het ouderschap soms best vermoeiend kan zijn, dat weten we inmiddels. Tel daar de slapeloze nachten en nachtelijke avontuurtjes bij op en slaap is eigenlijk een luxe hobby geworden, in plaats van een noodzaak. Zeker als nieuwe ouder moet je veel inleveren als het aankomt op slaap.
Het is misschien tijdens je zwangerschap al weleens tegen je gezegd: “Geniet nog maar van je rust nu het nog kan”. Nou, ‘ze’ hadden gelijk, want aan rust kom je niet meer toe. Helaas, ook ‘s nachts moet je het als nieuwe ouder vooral ontgelden. Hoewel je er een schat van een gezinslid bij hebt gekregen, verlies je ook het één en ander. Zoals een fatsoenlijke nachtrust.
Slaap? Droom maar lekker verder
Daar is nu zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Want ja, als ouder slaap je niet meer zoals voorheen en spoiler: dat zal waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Nieuw onderzoek heeft precies uitgezocht hoeveel slaap ouders nou daadwerkelijk missen. Dat is onder de eindstreep best veel.
De studie volgden ongeveer 5,000 nieuwe ouders tijdens de eerste maanden na de geboorte van hun kind. De onderzoekers keken hierbij naar slaappatronen tijdens en na de zwangerschap. Wat bleek, ouders houden gemiddeld tot het zesde levensjaar van hun kind een onderbroken slaappatroon. Fijn vooruitzicht, niet?
Er werd hierbij rekening gehouden met allerlei externe factoren die invloed zouden kunnen hebben op het slaapgedrag van ouders. Zoals de leeftijd, het inkomen en of ouders single waren of niet. Maar helaas, het gemiddelde van zes jaar onrustige slaap bleef gelijk.
Borstvoeding ‘s nachts
Daarbij viel ook op dat moeders in de eerste drie maanden na de geboorte van het kind gemiddeld een uur slaap per nacht verliezen en dat vaders daarentegen maar vijftien minuten (!) moeten missen. En dat is ‘all because of the boobs‘ (aldus de moeder op onze redactie). Want inderdaad, de oorzaak van dit grote verschil ligt bij het feit dat moeders vaak degene zijn die borstvoeding geven ‘s nachts en daardoor bijna automatisch de rol als ‘eerste verzorger’ hebben.
Wat je er tegen kunt doen? Nou, de allereerste maanden eigenlijk niks, maar als je kind ouder wordt kan het helpen om voor zowel jullie als ouders, maar ook voor je kids de schermtijd zoveel mogelijk te limiteren. Dat helpt niet alleen om beter in te slapen, maar om ook rustiger door te slapen. Ook een vaste routine voor het naar bed gaan helpt goed. En tot slot, ben je moe? Wees lief voor jezelf en duik eerder je bed in.
Dit vind je misschien ook wel interessant
- Slaapregressie bij kinderen: als je kind ineens niet meer ‘goed’ slaapt
- Hoeveel slaap heeft je kind nodig?
- Heb je slecht geslapen vannacht? Dat ligt misschien wel aan de maanstand