JM ouders
JM ouders Kinderen 20 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Sint in ‘t land? Kijk dan uit voor het Sinterklaas Surprise Stress Syndroom

De Sinterklaas-periode minder stressvol als je kinderen groter worden? Was het maar waar! Na schoen zetten en zakken vol cadeautjes moet er nu flink geknutseld worden. Het gevolg is dat veel ouders met kinderen vanaf een jaar of 8 lijden aan het Sinterklaas Surprise Stress Syndroom.

Surprises maken is toch leuk, denk je misschien. Ja, eentje wel. Maar met een beetje pech worden er niet alleen lootjes getrokken op school, maar ook nog op de hockeyclub en naschoolse opvang. Dat betekent dus drie cadeautjes kopen, drie gedichten schrijven en drie zo origineel mogelijk surprises maken. En dan heb ik het nog maar over één kind. Je zal er maar drie in deze fase hebben…

Sinterklaas Surprise maken; de taak van ouders

Helaas hebben de meeste kinderen zelf geen reëel beeld van wat ze op creatief gebied kunnen. (Dit geldt trouwens ook voor sommige moeders) En dus is er bij het maken van de surprise hulp van een volwassene nodig. En laat het nou in de meeste gevallen mama zijn die met lijm in het haar, avondenlang staat te knippen, plakken en papier-maché-en. Want zoals elk jaar is je kind weer te laat begonnen. Herkenbaar?

Deze tips om het Sinterklaas Surprise Stress Syndroom te voorkomen, zijn voor jou!

1. Houd het simpel

Hoe ambitieuzer het idee van je kind, hoe moeilijker uitvoerbaar en dus hoe meer hulp er nodig is. Probeer daarom samen een niet al te ingewikkeld idee te bedenken.

2. Online tips

Heeft je kind geen idee wat te maken: online vind je de leukste en simpelste ideeën voor surprises.

3. Maak samen een plan

Overleg met je kind hoe hij het gaat aanpakken. Het is erg onhandig om er op het laatste moment pas achter te komen dat de doos die hij wil gebruiken toch te klein is.

4. Wees voorbereid!

Ook voor andere benodigdheden geldt: wees voorbereid! Maak een lijstje van spullen die je kind nodig heeft en leg deze klaar. De door de wol geverfde moeders bewaren al weken van tevoren wc-rollen, schoenendozen en lege melkpakken.

5. Zorg voor goed gereedschap

Zorg dat al het knutselgereedschap in goede staat is. Een werkende schaar is handig als je veel moet knippen en lijm die het nog doet als je moet plakken. Tip: investeer in een lijmpistool. Deze plakt alles echt stevig aan elkaar en werkt snel; de lijm hoeft nauwelijks te drogen. Ook een geweldig hulpmiddel voor last minute touch ups.

6. Gemak dient de mens

Lang leve internet! Veel knutselmateriaal is online te bestellen. Dit scheelt veel tijd en voorkomt dat je voor niets naar een winkel rijdt om daar te ontdekken dat het behangplaksel is uitverkocht.

7. Voorkom stress

Dan misschien wel de belangrijkste: begin op tijd. Dit voorkomt een hoop stress. Als je kind, met jouw hulp, aan de slag gaat met papier-maché moet je er rekening mee houden dat dit soms wel drie dagen moet drogen voordat je het kunt verven.

8. Onthoud om wie het gaat

En dan eentje die veel ouders vergeten. Zorg ervoor dat zeker 70% van het werk door je kind kan worden gedaan. En liever nog meer. Uiteindelijk moet het wel zijn surprise worden…

9. Het hoeft niet op ware grootte

Houd er bij het maken rekening mee dat de surprise moet worden vervoerd. Maak het niet te groot en houd het handzaam.

10. Blijf lachen

Lukt het allemaal niet en raakt je kind gefrustreerd; maak er een grapje van. Door te lachen om de situatie, houd je het leuk.

11. Mislukt?

Stort de surprise onderweg toch in of ziet deze er niet uit zoals het bedoelt was? Niets aan te doen! Troost je kind – en jezelf – met de gedachte dat veel kinderen nauwelijks kijken naar de surprise en meteen voor de inhoud gaan.

12. Geniet!

Als je toch aan de slag moet; maak er wat leuks van. Plan een dag waarop je alle tijd hebt om met je kind aan de surprise te werken en zorg voor een muziekje, hapje en drankje. Je realiseren dat het best vreemd is dat sommige dingen die leuk zouden moeten zijn stress opleveren, zoals surprises maken, werkt relativerend. Kortom, weg met het Sinterklaas Surprise Stress Syndroom! Vanaf nu gaan we met onze kinderen gezellig knippen, plakken en vooral veel lachen!

Dit artikel is geschreven door orhtopedagoog en ervaringsdeskundige Marielle Beckers en verscheen eerder op JMOuders.nl

Als je dan toch het geheim van Sinterklaas moet vertellen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme