7 x signalen die erop kunnen wijzen dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt
Als je zwanger bent, hoop je altijd maar dat alles van een leien dakkie gaat en je geen last complicaties krijgt. Eén van die complicaties is een zwangerschapsvergiftiging: een vervelende ‘aandoening’ waarbij je veel last kunt hebben van verschillende klachten. Wij hebben een lijstje gemaakt met de soms stille signalen.
Signalen zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging wordt ook wel pre-eclampsie genoemd. Een milde vorm komt bij ongeveer vijftig op de duizend zwangere vrouwen. Een ernstige vorm van komt voor bij ongeveer vijf op de duizend vrouwen. Een heftige vorm kan zelfs dodelijk zijn. De complicatie kan gevolgen hebben op de werking van je lever, je nieren en andere organen. Pretty serious business, dus. Het is dus ook heel belangrijk dat je de signalen tijdig herkent. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.
1. Een hoge bloeddruk
Eén van de belangrijkste signalen van zwangerschapsvergiftiging is een verhoogde bloeddruk. Dit merk je zelf niet altijd op, dus het is heel belangrijk dat je je bloeddruk altijd laat checken als je op controle komt bij je arts. Heb je van jezelf geen hoge bloeddruk, maar ben je zwanger en wordt je bloeddruk gemeten op 140/90, dan is het raadzaam dit heel goed in de gaten te (laten) houden. De volgende tekenen Het is trouwens heel raadzaam om je bloeddruk altijd regelmatig te laten meten, ook als je niet zwanger bent.
2. Eiwitten in je urine
Dit is een klassiek symptoom van zwangerschapsvergiftiging. Hier kun je alleen achter komen als je bij de dokter over een speciaal stripje plast, dat dit kan aantonen. Veel eiwitten in je urine kan op ‘lekkende’ bloedvaten in je nieren wijzen. Je bloedvaten kunnen gaan ‘lekken’, doordat ze vernauwd worden door een hoge bloeddruk. Speciaal onderzoek van het American College of Obstetricians Gynaecologists heeft uitgewezen dat het ook kan voorkomen dat je wél een hoge bloeddruk hebt, maar er geen eiwitten in je urine te vinden zijn. Alleen je urine laten onderzoeken, is dus niet genoeg.
LEES OOK: Bij deze club wil geen enkele moeder horen
3. Minder plassen
Net als de eiwitten in je urine, kun je uit nog meer dingen opmaken dat je nieren niet goed werken. Als je opvallend weinig aandrang voelt voor plassen, kan dit ook een teken zijn van vernauwde bloedvaten door een hoge bloeddruk. Als je hier last van hebt, is het belangrijk dat je metéén contact opneemt met je huisarts.
4. Last van zwelling
Zwangerschapsvergiftiging ontstaat het vaakst in het derde trimester, de periode waarin je als zwangere vrouw veel vocht vasthoudt en daar zwellingen aan over kunt houden. Zwelling kan echter ook een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn. Hoe je het verschil ziet? Kijk naar je gezicht. Als je gezicht of je handen gezwollener zijn dan normaal, kan dat op een zwangerschapsvergiftiging wijzen. Het komt door de lage hoeveelheid eiwitten in je bloed, plus het ‘lekken’ van vocht uit je bloedbaan in je weefsel.
5. Ernstige hoofdpijn
Ook hoofdpijn is een heel normale klacht als je zwanger bent. Toch is er een verschil tussen ‘normale’ zwangerschapshoofdpijn en eentje die op een zwangerschapsvergiftiging kan wijzen. Namelijk als je last hebt van heel heftige pijn, die maar niet wil verdwijnen. Een recent onderzoek van de Albert Einstein School of Medicine laat zien dat 38 procent van de zwangere vrouwen die last hadden van secundaire hoofdpijn (veroorzaakte hoofdpijn), een zwangerschapsvergiftiging heeft. Ook deze hoofdpijn wordt weer veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk.
6. Misselijkheid en overgeven
Ochtendmisselijkheid verdwijnt bijna altijd na het eerste trimester, dus als je later in je zwangerschap ineens last krijgt van deze klachten is het verstandig om je huisarts te bellen. Een Zweeds onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vrouwen die last hebben van ernstige misselijkheid en overgeven in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap, vaak te maken hebben met zwangerschapsvergiftiging. Volgens de onderzoekers komt dit door de druk op de lever en weer door ‘lekkende’ bloedvaten. Laat dus altijd je urine checken als je voor deze klachten naar de huisarts gaat (want, zie punt 2).
7. Je zicht verandert
Vijfentwintig procent van de vrouwen met zwangerschapsvergiftiging heeft last van blurry zicht, lichtflitsen, het zien van puntjes, of is (over)gevoelig voor licht. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Academy of Ophtalmology. Gelukkig trekken deze klachten na je zwangerschap weer weg, maar tegelijkertijd zijn het wel een van de meest belangrijke symptomen. Dit zichts’verlies’ wordt namelijk veroorzaakt door druk op de hersenen en kan levensbedreigend zijn. Altijd en meteen de huisarts bellen als dit aan de hand is.