Wat je moet weten over het shakenbabysyndroom
Heb je wel eens gehoord van de term ‘shakenbabysyndroom’? Het betekent dat een baby heel hard door elkaar geschud is met ernstige klachten tot gevolg. Hier houdt een baby vrijwel altijd iets aan over, soms overlijdt een baby hier zelfs aan.
Niet altijd wordt een baby bewust door elkaar geschud, vaak is het uit onmacht, radeloosheid, wanhoop of paniek. We zetten alles voor je op een rij over wat je moet weten over het shakenbabysyndroom.
Wat is het shakenbabysyndroom?
Geschat wordt dat het shakenbabysyndroom in Nederland voorkomt bij 5 op de 10.000 kinderen onder de 6 jaar. 33 per 100.000 kinderen is jonger dan 1 jaar. De meeste kindjes met dit syndroom zijn tussen de twee en vier maanden, maar het komt ook voor bij iets oudere kindjes. In het eerste jaar huilen baby’s veel, soms onophoudelijk, ze stoppen zelfs niet met huilen als je ze troost. De aanhoudende stress, moeheid en wanhoop die ouders hierbij ervaren, kan ervoor zorgen dat een ouder een baby herhaaldelijk en voor langere tijd door elkaar schudt. Ook kan dit gebeuren als een ouder in paniek is, bijvoorbeeld wanneer een baby, dreumes of peuter lijkt te stikken in iets.
Levensgevaarlijk
De gevolgen van het door elkaar schudden van een kindje zijn niet meteen zichtbaar, maar het is wel levensgevaarlijk. Dit komt doordat het baby’s en kinderen nog een relatief zwaar hoofd hebben ten opzichte van de rest van het lijfje. Ook zijn de nekspieren nog niet sterk genoeg om het hoofdje tijdens het schudden te ondersteunen. In de uren na het schudden ontstaat dan ook letsel in de hersenen. De hersenbeschadiging zie je niet direct, maar kan zich uiten in moeite hebben met ademen of slikken, overgeven, niet willen eten, slapheid, epileptische aanvallen en het kindje kan zelfs in coma raken. Een kwart van de baby’s en kindjes met het shakenbabysyndroom overlijdt en 80% houdt er levenslange klachten aan over zoals blind- of doofheid, gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden, taal- en spraakproblemen en verstandelijke beperkingen.
Er spelen factoren mee die het risico voor een baby om door een ouder door elkaar geschud te worden verhogen:
- de baby huilt vaak en veel en is vaak ontroostbaar
- het kindje is jonger dan een jaar
- een te vroeg geboren baby
- een baby met een handicap of stoornis
- een deel van een twee- of meerling
- jongensbaby’s
Wat kan je doen als je baby blijft huilen?
Raak je in paniek of weet je niet meer wat je moet doen als je baby maar blijft huilen? Zorg er dan voor dat je een veilige plek vindt voor je baby, zoals de box of het bedje. Loop even weg, ga naar een andere kamer of even naar buiten, naar een plek waar je het gehuil niet kan horen. Bel iemand die snel bij je kan zijn en je kan helpen: een vriend, de buurvrouw, je een familielid. Wacht tot diegene bij je kindje is en neem dan de tijd om rustig te worden. Belangrijk is dat je nooit je baby door elkaar schudt. Zoek uiteindelijk hulp voor het onophoudelijk huilen van je baby.
Kan mijn baby ook het shakenbabysyndroom krijgen door te spelen?
Nee, van hobbelpaardje spelen of andere babyspelletjes, kan je baby geen shakenbabysyndroom krijgen. Dit kan alleen als een baby hard door elkaar geschud wordt voor langere tijd.