Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Baby 12 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Is self soothing aanleren bij jonge kinderen onnatuurlijk?

Self soothing is een term die wel eens voorbij komt als het gaat over baby’s en slapen. Het betekent dat je baby zichzelf kan kalmeren waarna het rustig in slaapt valt. Dit kan bij het naar bed brengen zijn, maar ook in de nacht wanneer je kindje even wakker wordt. Soms wordt geadviseerd een baby (gecontroleerd) te laten huilen zodat het zichzelf leert te kalmeren. Niet iedereen staat achter deze methode, omdat het onnatuurlijk aanvoelt, maar is dat ook zo? Is self soothing aanleren bij jonge kinderen onnatuurlijk?

Dit blijkt af te hangen van leeftijd van het kind, van de slaapomgeving en de aard van je baby.

Baby’s tot een jaar worden in de nacht nog vaak wakker. Dit kan zijn omdat je baby honger heeft, maar het kan ook aan de slaapomgeving liggen. Misschien heeft je kleintje het koud bijvoorbeeld. Ook worden jonge kinderen zomaar wakker ‘s nachts, net zoals volwassenen. Alleen waar wij grote mensen ons nog een keer lekker omdraaien en weer verder slapen, hebben baby’s en jonge kinderen soms de nabijheid van hun moeder of vader nodig om weer rustig in te kunnen slapen.

Self soothing door slaapgebrek

Dit zorgt natuurlijk voor slaapgebrek bij de ouders en daar kan je wanhopig van worden. Zo wanhopig dat je alles aanpakt om maar aan meer slaap te komen. Self soothing is een van die methodes om je baby aan te leren om zelf rustig te worden en weer in slaap te vallen. Sommige baby’s leren dit zichzelf aan als ze ouder worden. Je kindje wordt dan ‘s nachts wakker, maar gaat niet meer huilen (roepen om een ouder). Hij of zij pakt bijvoorbeeld een speentje of knuffel en valt weer in slaap.

Je baby aanleren om zichzelf te kalmeren kan bijvoorbeeld door hem of haar gecontroleerd te laten huilen. Echter voelt deze methode van self soothing voor de meeste ouders onnatuurlijk aan. Dat is niet zo gek, want huilen is letterlijk een schreeuw om aandacht. Het is de enige manier van communiceren van een baby en door daar juist sensitief op te reageren bevorder je een veilige hechting met je kleintje. We kunnen ons voorstellen dat je deze manier van self soothing uit wanhoop toch probeert, maar er zijn gelukkig ook andere oplossingen.

Weet dat het slaappatroon van je baby de eerste twee jaar steeds verandert. In de eerste drie tot vier maanden zal je baby je vaak nodig hebben om rustig in slaap te kunnen vallen. Self soothing aanleren in deze periode is dan ook niet aan te raden en inderdaad onnatuurlijk. Na ongeveer vier maanden kunnen sommige baby’s zichzelf kalmeren. Dit wordt voor je kindje steeds makkelijker, dus houd in je hoofd dat het voor jou ook makkelijker gaat worden. Belangrijk is om je baby meteen al een slaaproutine aan te leren. Dat doe je zo:

  • Breng je baby bij elk slaapje om dezelfde tijd naar bed
  • Zorg voor een donkere, stille omgeving
  • Creëer een eigen routine die bij jullie past, zoals een verhaaltje voor het slapengaan (en doe dit vervolgens elke avond)
  • Knuffel met je baby zodat het zich veilig voelt
  • Zorg voor een goed dagritme met middagslaapje

Je kunt je baby niet verwennen

Uit onderzoek blijkt dat baby’s langer slapen wanneer ze rustig in slaap gebracht werden door de ouders. Verschillende technieken zijn hiervoor mogelijk, zoals wiegen, je baby in je armen in slaap laten vallen of witte ruis gebruiken. Deze technieken verwennen je baby niet, ze zorgen er juist voor dat je baby zich veilig voelt bij het inslapen. Naarmate je kindje ouder wordt, leert het zichzelf makkelijker self soothing aan.

Wanneer je baby er oud genoeg en klaar voor is (rond ongeveer zes maanden), kan je hem of haar eventueel op een eigen kamertje leggen. Breng je baby slaperig, maar niet slapend naar bed. Wordt je kindje huilend wakker in de nacht? Wacht dan heel even, geef je kindje de kans voor self soothing. Misschien zoekt je kleintje naar een speentje of knuffel en gaat het snel weer slapen. Lukt het hem of haar nog niet, dan kun je je baby kalmeren door hem of haar even te aaien. Je zal merken dat je kind na een tijdje tot self soothing in staat is, op de natuurlijke manier.

Je kindje laten huilen (iets wat soms nog geadviseerd wordt) is niet aan te raden, deze vorm van self soothing is onnatuurlijk. Natuurlijk valt je baby uitgeput in slaap wanneer je het een tijdje laat huilen, maar het is geen kalmeringsmethode. Het levert stress op voor je kindje en uiteindelijk kan het zorgen voor een onveilige hechting. Wanneer je met liefde reageert op het huilen van je baby, heeft dat juist een positief effect op het slaapgedrag.

Gaat je kind lastig slapen? Deze 6 ‘slaapfouten’ maken veel ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme