Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Secundaire onvruchtbaarheid: als een tweede zwangerschap niet wil lukken

Secundaire onvruchtbaarheid, het komt vaker voor dan je denkt. Het is van toepassing op vrouwen die al één of meerdere kinderen hebben, maar waar een volgende gewenste zwangerschap uitblijft.

Sommige vrouwen hebben binnen no-time een positieve zwangerschapstest in handen. Anderen moeten helaas door een lang – en vaak verdrietig – proces om een kindje te krijgen. Dat geldt niet alleen voor een eerste, maar ook voor eventueel een tweede kindje. Wat als een tweede zwangerschap niet lukt?

Secundaire onvruchtbaarheid

Een tweede zwangerschap is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Sommige moeders kiezen er bewust voor om één kind op te voeden. Andere dromen wel van een gezinsuitbreiding, maar zwanger raken ligt bij hen iets gecompliceerder. Het is een goedbedoelde, maar vervelende vraag die moeders vaak gesteld wordt als zij een kindje hebben. “Wanneer komt de tweede?”

Eventuele oorzaken

Als je ruim een jaar in verwachting probeert te raken, maar het wil niet lukken kan het zo zijn dat je lijdt aan zogenaamde secundaire onvruchtbaarheid. De meeste vrouwen komen dan in aanmerking voor een uitgebreid onderzoek.
Redenen voor het uitblijven van een volgende zwangerschappen lopen sterk uiteen:

Leeftijd

Als vrouwen al één of meerdere kinderen hebben, zijn ze bij een volgende zwangerschap al wat ouder. Dit is ook van toepassing op de vader. Zwanger worden op een latere leeftijd hoeft geen probleem te zijn, maar kan wel leiden tot moeilijk zwanger worden of complicaties.

Hormonale disbalans

Door eerdere zwangerschappen of door andere ziektes of invloeden van buitenaf, kan de hormonale balans in het lichaam van de vrouw ontregeld raken. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruatiecyclussen, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te raken.

Complicaties van een eerdere zwangerschap

Dit kan ook leiden tot secundaire onvruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap of geboorte van eerdere kinderen kunnen er complicaties optreden. Denk aan complicaties na een keizersnede, extreem bloedverlies of ontstekingen in de baarmoeder.

In veel gevallen wordt de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap niet duidelijk. In dat geval kan de arts mogelijkheden bespreken die de kans op een zwangerschap vergroten. Zelfs als de oorzaak niet naar voren is gekomen kunnen verschillende behandelingen (IUI, IVF en ICSI) baten. Als alle methodes niet aanslaan, kunnen artsen je informeren over sperma- of eiceldonatie.

Emoties

Al je kinderwens niet in vervulling gaat, kan dit emotioneel heel zwaar zijn. Moeders voelen zich soms schuldig omdat ze na hun eerdere kinderen nog een kinderwens hebben, en hebben soms het gevoel dat ze ‘blij moeten zijn met wat ze hebben.’
Daarnaast kan het met kinderen thuis die veel aandacht vragen, lastig zijn om tegenslagen op het gebied van een uitblijvende zwangerschap te verwerken.

Martine (35) omschrijft dit gevoel van machteloosheid en frustratie door secundaire onvruchtbaarheid in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme