Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kinderen 9 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

10 manieren om niet of minder te schreeuwen tegen je kinderen

Het was een keiharde confrontatie met mezelf, toen me opviel dat mijn jongens opeens harder gingen praten, schreeuwen zelfs. Alsof je een papegaai in een kooitje naast je hebt staan. Alle ouders kennen de frustraties en koken weleens over van boosheid. Maar schreeuwen is nooit de oplossing.

Schreeuwen

Kinderen kopiëren feilloos het gedrag van hun ouders. Schreeuwen dus ook. Elk opvoedboek of pedagoog leert dat het nooit de oplossing is. En dat weet je zelf natuurlijk ook dondersgoed.

De laatste tijd is de druk me eigenlijk te veel (work-life balance, je kent het wel). Met drie kinderen en een hond in huis, een drukke baan en 1.000 dingen die allemaal prioriteit hebben is mijn lontje verdraaid kort. Mijn stemverheffingen leveren alleen maar meer onrust op in huis. Kinderen gaan er ook niet beter van luisteren, dat ondervind ik aan den lijve. Integendeel zelfs. Subiet mee stoppen dus. Herkenbaar? Lees dan deze tien bewezen methoden om je kinderen en jezelf minder te laten schreeuwen.

1. Plannen

Niet op tijd klaar zijn levert altijd stress en dan gaat de volumeknop vanzelf omhoog. Zorg ervoor dat je tijd neemt om vòòr de kinderen op te staan zodat je zelf klaar bent en kunt focussen op de kinderen. Maak lijstjes en een schema van wat welk familielid nodig heeft (van tennisracket tot gitaar of favoriete knuffelbeest) of zet de avond van te voren een goeie mise-en-place klaar.

2. Stel de verwachtingen bij

Elke leeftijd heeft zijn begrenzingen. Verwacht niet van je drie-jarige dat hij zijn lege bord, bestek en beker in de afwasmachine zet, maar op het aanrecht kan wel. Kleine stapjes maken, dan ontstaan er ook geen frustraties.

3. Wees een rolmodel voor je kinderen

Du moment dat je je dochter tegen haar broertje hoort schreeuwen en jouw woorden kopieert weet je waar het misgaat. Ouch. Kinderen leren praten door hun ouders na te doen. Door zelf een rustige en respectvolle toon te hanteren zet je letterlijk de toon voor in huis. Bedenk maar eens hoe jij je zou voelen als iemand tegen je zou zeggen: ‘Ben je gek geworden?’ Juist.

4. Waarschuw vooraf dat je op het punt staat te gaan schreeuwen

Soms, als de stoom uit je oren komt, je je niet kunt inhouden en op het punt staat om uit te barsten, waarschuw dan en zeg: ‘Ik sta op het punt om uit te barsten, dus je mag de kamer verlaten.’ Dit werkt bij de leeftijd vijf en ouder. Zo leer je verantwoordelijkheid te nemen voor eigen acties en respect te hebben voor anderen, ook al zijn we geëmotioneerd.

5. Zoek afleiding

Voordat je de kans krijgt om uit te barsten omdat je overal speelgoed ziet rondslingeren, zoek iets waardoor je tot rust komt. Tot tien tellen, in een stress balletje knijpen, simpele dingen. Iets om de eerste emotie te temperen.

6. Denk aan je positie

Door te gaan schreeuwen verlaag je jezelf tot het nivo van een kind en verlies je autoriteit. Met schreeuwen verkrijg je geen respect, maar door in controle en kalm te blijven lukt dat wel.

7. Houd het volume altijd laag

Niet alleen in situaties van boosheid, maar ook als je de kinderen bijvoorbeeld roept voor het eten gaat het vaak zo: ‘Eten, nu! Ja, nu, ik tel tot drie!!!’ Als je een zachte, rustige stem tot de standaard maakt heb je het volume helemaal niet nodig om iets te bereiken. Tip: praat alleen met elkaar in een en dezelfde ruimte.

8. Denk als een leraar

Leraren nemen gedrag van kinderen nooit persoonlijk, maar kijken naar wat ze ervan kunnen leren. Bedenk wat een kind nodig heeft om bijvoorbeeld wel zijn kamer op te ruimen. En creëer samen de oplossing. Bijvoorbeeld door op de slaapkamerdeur een briefje te hangen met een checklijstje. Laat ze het lijstje zelf maken.

9. Praat op neusafstand

Zie je jezelf al onder aan de trap staan roepen? Te makkelijk om te negeren. Een kind heeft het nodig om van dichtbij aangesproken te worden. Dus loop toch maar die trap als er niet meteen geluisterd wordt en maak oogcontact, vraag om een reactie en spreek duidelijk maar rustig.

10. Doe alsof je publiek hebt

Stel je voor dat er iemand in de kamer is. Zou je schreeuwen als oma erbij is of een vriendje? We hebben de neiging om familie slechter te behandelen dan kennissen gek genoeg. Bedenk hoe je tegen anderen praat en probeer thuis de beste versie van jezelf te zijn.

Billenkoek is ook niet zo succesvol, just saying. 8 alternatieven voor billenkoek, ofwel de corrigerende tik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme