Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 12 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Vermoeidheid, sombere gevoelens of gewichtsverandering? Misschien is het je schildklier

Sombere gevoelens, extreme vermoeidheid en een geheugen van een goudvis. Het hoort er allemaal bij zo vlak na de geboorte van een kleintje toch? Niet per se, want bij 6% van de vrouwen ontstaat na de bevalling een ontsteking van de schildklier, een postpartum thryreoïditis, die deze klachten veroorzaakt. Helaas wordt deze diagnose nog wel eens gemist, waardoor vrouwen onnodig lang rondlopen met hun klachten. Of erger; zij krijgen een verkeerde diagnose, zoals een postnatale depressie.

De schildklier is een vlindervormig orgaan en bevindt zich onderaan je hals. Het wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd. Wanneer de schildklier te snel of te traag werkt heeft dat enorme gevolgen voor je functioneren en voor je gezondheid.

infographic schildklier
Bron: Hashimoto

Gevolgen niet goed functionerende schildklier 

Dit overkwam ook Patricia Van Etten; “Na de bevalling viel ik geen gram af ondanks 12 maanden borstvoeding. Ik had een postnatale depressie en werd naar de psychiater gestuurd waar ik medicatie kreeg voor depressie. Eigenlijk voelde ik me een zombie. Tot ik een artikel las over iemand met dezelfde klachten, die een trage schildklier had. Ik ben direct naar de huisarts gegaan. Natuurlijk kwam daar direct de diagnose trage schildklier door de ziekte van Hashimoto uit. Na jaren struggelen gaat het nu beter. “

Ook Gonda had een vergelijkbare ervaring: “Wat mij opviel na de bevalling was dat ik snel op mijn oude gewicht was terwijl ik eerder nooit afviel wat ik ook probeerde. Ook was ik enorm onzeker en durfde ik niet alleen thuis te zijn. Alles werd gelinkt aan de zware bevalling, het wennen aan het moederschap etc. Mijn klachten werden steeds heviger. Nadat ik onze dochter naar de opvang had gebracht kroop ik soms letterlijk de trap op om nog een paar uur te slapen, voordat ik naar mijn werk ging. Mijn diagnose werd pas gesteld toen ik op mijn werk flauwviel.”

800.000 schildklierpatiënten

Het is een kleine greep uit de vele voorbeelden die Vera Kamphorst bijna dagelijks in haar praktijk voor schildklier patiënten hoort. Zij vertelt:

‘Nederland telt ongeveer 800.000 schildklierpatiënten, waarvan het merendeel vrouw is. De pubertijd, de periode na een bevalling en de menopauze zijn dé momenten waarop deze aandoening zich vaak openbaart. En toch wordt de diagnose vaak gemist. Juist omdat de diagnose zo vaak gemist wordt, is het belangrijk dat vrouwen zelf de klachten van een schildklier leren herkennen en dit bespreekbaar te maken. Met een arts, maar ook met een zus, vriendin of dochter.’ 

postpartum thryreoïditis

Bij sommige vrouwen ontstaat na de bevalling (post partum) een ontsteking van de schildklier (thryreoïditis). Deze ontsteking kan zowel een te snelwerkende schildklier veroorzaken (hyperthyreoïdie) als ook een te traagwerkende schildklier (hypothyreoïdie) of een combinatie van beide.

  • Een snelwerkende schildklier is te herkennen aan klachten als vermoeidheid, angstige gevoelens, gewichtsverlies, zenuwachtigheid, hartkloppingen of een snelle hartslag. In de eerste drie maanden na een bevalling komt deze snelwerkende schildklier het vaakst voor.
  • Een traagwerkende schildklier is te herkennen aan klachten als vermoeidheid, vergeetachtigheid, depressieve gevoelens, gewichtstoename en kouwelijkheid. Deze fase kan al direct na de bevalling ontstaan, maar openbaart zich in alle hevigheid vaak in week 12-20 na de bevalling.

Niet alle vrouwen doorlopen beide fases. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft alleen last van de trage schildklier. De schildklierontsteking is meestal tijdelijk, maar bij 20% van de vrouwen ontwikkelt de ontsteking zich tot de auto-immuunziekte Hashimoto, waarbij de schildklier beschadigd raakt en niet langer in staat is voldoende schildklierhormoon te produceren.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Tijdens de zwangerschap verandert de werking van het immuunsysteem van de moeder, om te voorkomen dat een foetus wordt afgestoten. Na de bevalling keert het immuunsysteem terug in zijn oude staat. Helaas gaat dit wel eens gepaard met een situatie waarbij het immuunsysteem in een overdrive schiet. Er worden dan auto-antistoffen tegen de schildkliercellen aangemaakt, waardoor de schildklier ontstoken raakt en er klachten ontstaan.

De juiste diagnose en behandeling

Het vroegtijdig stellen van een diagnose kan veel leed voorkomen. Door de huisarts kan de diagnose simpel worden vastgesteld op basis van een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Bij milde symptomen is behandeling vaak niet nodig, maar bij ernstige klachten kan tijdelijk of permanent schildkliermedicatie worden ingezet.

Lees ook:

Onderzoek wijst uit: de baas zijn van het gezin is goed voor de gezondheid van vrouwen

Dit artikel werd geschreven door Vera Kamphorst

Als orthomoleculair therapeut én ervaringsdeskundige helpt Vera vrouwen met een trage schildklier bij het terugpakken van de regie over hun energie en gezondheid. Dit doet zij middels 1 op 1 coaching in haar praktijk Happy Hashimoto, als ook via diverse onlinecursussen en haal social mediakanalen. Voor meer informatie www.hashimoto.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme