Scheiden met een baby? Dit wil je weten
Een relatie verbreken met een kind in het spel is niet makkelijk, al helemaal niet als het om een baby gaat. Toch besluiten veel ouders een punt te zetten achter hun relatie terwijl ze een baby hebben. Wat moet je weten als je gaat scheiden met een baby?
Het kan een erg spannende en moeilijke periode zijn, maar het kan uiteindelijk wel het beste voor iedereen zijn.
Uit elkaar met een baby
De babytijd kan een relatie ontzettend onder druk zetten. Je bent 24/7 met dit kleine mini-mensje bezig, en als het al niet goed ging in je relatie kan dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Scheiden is dan de enige oplossing, die uiteindelijk het beste kan zijn voor iedereen. Bovenop de stress van de zorg voor je baby óók constante relatiestress ervaren, is voor niemand ideaal.
Maar vaak is een scheiding makkelijker gezegd dan gedaan, al helemaal als jullie samen een baby hebben. Wat moet je dan echt weten?
Scheiden met een baby: aandachtspunten
Het is voor zowel jullie als jullie baby goed om op deze punten te letten.
Het belang en behoeftes van de baby
Een kind, en dan vooral een baby, heeft non-stop een ouder of verzorger aan zijn zijde nodig. Het liefste beide ouders! De babytijd is namelijk een cruciale tijd voor een kind om zich te hechten aan zijn ouders. Het belangrijkste is dus om altijd in het belang van jullie baby te blijven denken, en hem in zijn behoeftes te kunnen blijven voorzien. Genoeg liefde, (nacht)voedingen, nabijheid, geborgenheid krijgen dus, van jullie allebei, zonder te veel mee te krijgen van de stress van de scheiding.
Baby’s pikken namelijk stress en andere negatieve emoties als geen ander op, en reflecteren dat in hun gedrag en gehuil. Daarnaast hebben baby’s nog veel behoefte aan stabiliteit. Zeker iets om rekening mee te houden dus.
Opvoeding
Je baby groeit sneller op dan je denkt. Voor je het weet is het tijd om regels aan je kind duidelijk te maken, en hem normen en waarden aan te leren. Goed is om het hier al goed met je ex-partner over te hebben, zodat jullie qua opvoeding op een lijn zitten. Waarschijnlijk zullen de regels en afspraken over de opvoeding vaak moeten worden bijgesteld, naarmate jullie kind groeit en andere behoeftes krijgt. Hiervoor is flexibiliteit van beide ouders nodig.
Veel plannen en communiceren
Gescheiden van elkaar een kind opvoeden vergt veel planning en duidelijke communicatie. Het fijnste is om dit op een respectvolle manier te kunnen doen, dat is ook in het belang van jullie baby. Op een zo’n vriendschappelijk mogelijke manier uit elkaar gaan heeft dus de voorkeur.
Oppas
Misschien dacht jij er niet aan snel weer aan het werk te gaan met een baby, maar ziet nu alles er anders uit en zal je niet meer fulltime met jullie baby zijn. Dan is het een goed idee om alvast op zoek te gaan naar een vaste oppas of een kinderopvang op het moment dat jullie besluiten uit elkaar te gaan. De wachtrij voor je kinderopvang van voorkeur kan namelijk lang zijn.
Financiën
Een baby leek veel geld te kosten, maar een kind dat ouder wordt zal alleen maar meer gaan kosten, hun hele leven lang. Duidelijke afspraken over hoe jullie deze kosten gaan verdelen zijn dus noodzakelijk. Dat, en alles rondom de alimentatie, zullen jullie sowieso vastleggen tijdens de echtscheiding. Als jullie niet getrouwd waren is duidelijkheid hierover al helemaal belangrijk, bij voorkeur in een concreet ouderschapsplan. Wie betaalt de kleding, de voeding, de opvang en later de sportclubjes, zakgeld, kleedgeld en studie?
Rust, regelmaat en reinheid
Baby’s, maar ook oudere kinderen hebben behoefte aan de drie ‘’R’s’’: rust, regelmaat en reinheid. Een vast ritme, genoeg rust en een liefdevolle verzorging doet een kind veel goeds. En dat kan zelfs met twee verschillende woonplekken. Zorg ervoor dat je altijd aan je baby vertelt wat er gaat gebeuren (ook al lijkt hij het niet te begrijpen), dat zorgt voor voorspelbaarheid. En probeer de weekplanning iedere week hetzelfde te laten verlopen. Een baby kan het daarnaast erg fijn vinden altijd een vast bedtijdritueel en voedingsritueel te hebben, zowel bij mama als papa, of altijd hetzelfde knuffeltje bij zich te hebben. Dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Manouk: ‘Acht maanden oud was ze en toen besloten we te scheiden’