Wow! Zo vervormt de schedel van een baby tijdens de geboorte
Herkenbaar: zodra je eenmaal bent bevallen en je je baby eenmaal vast hebt, kan je bijna niet geloven dat hij of zij zojuist door het geboortekanaal naar buiten is gekomen. Hoe heeft dat ooit gepast? De flexibele schedel van je baby speelt hier een grote rol in!
De bevalling: topsport voor moeder én baby!
Een bevalling is absoluut topsport. Aan de geboorte van je baby gaan soms tientallen uren van weeën en pijn vooraf. Tijdens het persen wordt je -meestal volgroeide baby- door een zeer nauw geboortekanaal naar buiten gedreven. Hoe past dit?
Er is al een langere tijd bekend dat de verschillende delen van de schedel van de baby verschuiven, om zo makkelijker door het geboortekanaal te passen. De uitdrijving van een baby is alsnog zeer pijnlijk voor een moeder, maar heeft ook gevolgen voor je baby!
Zo zal je zien dat zodra je je baby eenmaal in je armen hebt, hij of zij nog een vervormd schedeltje heeft. Deze voelt ook nog zacht aan, en kan verschillende deukjes bevatten, fontanellen. Dit zijn de verschillende schedelplaten die over elkaar heen schuiven om de geboorte makkelijker te laten verlopen. Geen zorgen, dit trekt vanzelf bij.
MRI scans voor en na
Onderzoekers van de Clermont Ferrand-universiteit in Frankrijk hebben door middel van MRI scans geprobeerd zichtbaar te krijgen hoe de schedeltjes van baby’s vervormen tijdens de geboorte.
Er werd eerst scan gemaakt in de laatste fase van de zwangerschap, tussen de 36 en 39 weken. De tweede MRI werd tijdens de bevalling gemaakt.
Op foto A en B zie je dezelfde baby, net zoals op foto’s C en D en op foto’s E en F. De hersenen die in het paars aangegeven zijn, zijn met een MRI tijdens de laatste fase van de zwangerschap gescand. De rode hersenen zijn tijdens de bevalling in kaart gebracht.
5 van de onderzochte baby’s zagen hun hoofdje na de geboorte snel weer helemaal terug vormen naar de omvang die het tijdens de zwangerschap was. 2 baby’s leken kleine veranderingen in vorm over te hebben gehouden aan de bevalling. Deze hebben echter geen enkel effect op de ontwikkeling van baby’s.
Lees ook:
- 16 bevallingsfoto’s die je moet zien
- Deze 7 bevallingsfoto’s zijn benoemd tot de beste van de wereld