Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 1 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Naar de sauna tijdens je zwangerschap: wel of niet een goed idee?

Tijdens je zwangerschap heb je soms behoefte aan ontspanning. Dat is niet gek, aangezien je lichaam heel wat te verduren krijgt als je in verwachting bent. Als je eerder weleens naar de sauna ging om lekker te ontspannen, vraag je je misschien af of dat nog wel mag tijdens je zwangerschap?

Wij zullen je in dit artikel alles erover vertellen.

Ontspanning

Een zwangerschap is naast heel mooi en dankbaar ook best pittig. Er groeit een kind in jouw buik en dat ga je op den duur ook merken. Of dat nou aan de hand van kwaaltjes zoals misselijkheid of vermoeidheid is of door lichamelijke klachten zoals rugpijn en vermoeide benen, het kan best zwaar zijn. Een beetje ontspanning is dan af en toe wel fijn, en ook nodig!

Voor iedereen houdt ontspanning weer wat anders in. De één gaat graag lekker Netflixen op de bank en de ander gaat liever een dagje naar de spa. Als jij eerder graag naar de sauna ging voor wat me-time, is het even de vraag of dat ook kan tijdens je zwangerschap. Is het wel veilig voor je ongeboren kindje en voor jou? En als het wel mag, waar moet je dan rekening mee houden?

Wel of niet naar de sauna?

Tijdens je zwangerschap mag je een bezoekje brengen aan de sauna, alleen wel onder bepaalde voorwaarden. Zo is het advies om tot week 16 niet de sauna te bezoeken, omdat de hoge temperaturen een negatieve invloed kunnen hebben op je baby’s ontwikkeling. Juist in deze periode is je kindje vol in ontwikkeling en een hoge lichaamstemperatuur geeft een groter risico op een miskraam en afwijkingen aan het hartje en de hersenen.

Als jij voor je zwangerschap niet regelmatig naar de sauna ging, kun je dit tijdens je zwangerschap ook beter niet doen. Niet eens omdat het voor jouw baby slecht is, maar omdat jouw eigen lichaam niet aan deze hitte gewend is. En als je in verwachting bent, reageert je lichaam anders op hitte dan dat het normaal zou doen.

De voorwaarden

Na 16 weken mag je in principe naar de sauna toe, mits je hier dus wel ervaring mee hebt. Zorg ervoor dat je maximaal tien minuten in de sauna blijft, tot die tijd heeft de stijging van je lichaamstemperatuur nog geen invloed op je baby. Blijf je voor een langere periode in de sauna, dan kan dat zorgen voor kunstmatige koorts en dat is niet goed voor de baby.

Ga niet in een infrarood sauna, omdat de straling niet goed is voor je ongeboren kindje. Vermijd ook de sauna’s van 85 tot 95 graden, je kunt beter kiezen voor de sauna’s van 60 tot 80 graden. Ook kun je in de sauna het beste kiezen voor het laagste bankje, op die manier vang je minder warmte dan wanneer je op het hoogste bankje zit.

Als jouw zwangerschap complicaties kent of je twijfelt of de sauna een verstandige keuze is, bespreek dit dan altijd eerst met de verloskundige. Better safe than sorry!

Mag je in een bubbelbad als je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme