Redactie
Redactie Opvoeden 7 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Samen slapen met je kind: alle feiten en weetjes op een rij

Co-sleeping, rooming-in en bed-sharing: allemaal termen die eigenlijk betekenen dat je samen slaapt met je baby of kindje. Wil je dat gaan doen als je baby er is? Of slaapt jullie peuter wekelijks bij jullie in bed? Lees hier dan meer over samen slapen met je kind.

Samen slapen met je baby of kind

De één zorgt ervoor dat de kersverse baby zo snel mogelijk op een eigen kamer ligt, terwijl de ander maanden, misschien wel jaren met de kids op één kamer slaapt. Hoe dan ook, dit zijn alle feiten en weetjes over samen slapen met je baby of kind op een rij.

Wat is co-sleeping?

Je hebt vast wel eens gehoord van een co-sleeper: dat is een babybed of -wieg die je tegen je eigen bed aan schuift. Je baby heeft zo zijn eigen veilige plekje, maar wel lekker dicht naast mama. Dit heet co-sleeping en het is dus een veilige manier van samen slapen met je pasgeboren baby.

En rooming-in?

Rooming-in, de naam zegt het eigenlijk al, is als je baby, dreumes of peuter in zijn eigen bedje bij jullie op de kamer slaapt. Zo houd je altijd die verbondenheid en voelt je kind zich veilig. Dit kan ook gelden voor overdag door je kind te laten slapen in dezelfde ruimte als waar jij je bevindt.

Als je doet aan bed-sharing

Bed-sharing is niets minder dan jullie bed delen met je baby. Of dreumes, peuter of zelfs nog groter. Gezellig met z’n allen in het grote bed. Let wel op: voor pasgeboren baby’s wordt dit afgeraden, vanwege wiegendood. Ook je baby tussen jullie in, in een babynestje, wordt door VeiligheidNL afgeraden.

Feiten en weetjes over slapen met je baby

• Het RIVM raadt ouders aan om hun baby de eerste zes maanden lekker dichtbij te houden, in een eigen wieg of co-sleeper. Dit is veilig, je baby voelt zich geboren en het verkleint het risico op wiegendood, omdat je altijd in de buurt bent.
• Je baby komt net uit je buik, waar hij veilig en warm zat. Het is dan ook niet gek dat hij het op een huilen zet, alleen in dat grote bed op een grote kamer zonder mama. Zo’n mini heeft geborgenheid en hechting nodig en voelt zich veilig met jou in de buurt. Hij (en jij) zal dan ook rustiger slapen als hij voelt dat je in dezelfde omgeving bent.
• Als je borstvoeding geeft hoef je met een co-sleeper je bed niet uit en slapen jullie weer gemakkelijker in (geadviseerd wordt wel om je kindje weer terug te leggen in de co-sleeper na het voeden).
• Je bent zelf alerter met je baby dicht bij je. Daardoor hoeft je baby niet of niet lang te huilen om getroost of gevoed te worden. Dit is rustiger voor jullie allemaal.
• Ook papa versterkt zo de band met zijn kindje, omdat hij altijd dichtbij is.
• In de basis heeft je baby liefde en veiligheid nodig, daar krijgt hij vertrouwen, zekerheid en gevoel van eigenwaarde van. Je kind ontwikkelt dit doordat jullie altijd in de buurt zijn, of dit nu overdag is of ’s nachts.

Feiten en weetjes over slapen met je dreumes, peuter of kleuter

• Uit onderzoek blijkt dat samen slapen het zelfvertrouwen, de eigenwaarde, sensitiviteit en intimiteit bij je kind bevordert. Dit komt waarschijnlijk doordat je kind zich van kleins af aan gerustgesteld heeft gevoeld door jullie, omdat je er dag én nacht voor hem bent.
• Doordat kids die samen met hun ouders slapen geen reden hebben voor angst in de nacht, hebben ze meestal geen last van slaapproblemen. Ook niet als ze uiteindelijk wel in hun eigen kamer gaan slapen. Ze weten dan niet beter dan dat slapen een veilig iets is.
• Kinderen die ’s nachts in het bed van hun ouders kruipen en zich dan ook welkom voelen, zullen zich (ook op latere leeftijd) veilig, geaccepteerd en gesteund voelen. Want niet alleen overdag heeft je kindje jouw liefde en steun nodig, ook ’s nachts als het zich misschien angstig of alleen voelt.

Vooroordelen over samen slapen

Samen slapen met (vooral oudere) kinderen zou ‘gek’ zijn, irritant omdat je geen privacy hebt of niet nodig, want ‘zo worden ze nooit zelfstandig’. Laat je niet leiden door wat anderen vinden. Volg je intuïtie, want niets is zo sterk als de band tussen jullie en je kind.
Vind je het zelf tijd worden dat je kindje op een eigen kamer gaat slapen? Leg dit dan aan hem uit en ook waarom. Kijk hoe je kind hier tegenover staat en maak er samen afspraken over. Tot die tijd: slaap lekker allemaal!

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme