Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijk 3 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Veerle (36): ‘Mijn kinderen maken elke dag ruzie. Ik kan niet meer…’

Een probleem waar vele ouders van meerdere kinderen misschien mee zitten is dat hun kinderen elkaar regelmatig in de haren vliegen. Ruzie maken is iets dat erbij hoort met meerdere kinderen in huis en het kan heel leerzaam voor ze zijn. Maar het kan ook de hele sfeer in huis beïnvloeden, zoals bij Veerle thuis.

Veerle (36) “Al vanaf dat ze met elkaar spelen, maken mijn twee zoons ruzie met elkaar. Ze schelen niet veel in leeftijd, misschien is dat een van de redenen. De een is 7 jaar oud en de ander 5,5. Het grappige is dat ze wel dezelfde interesses hebben, zoals spelen met Lego en dinosaurussen. En ze kijken ook graag naar dezelfde series op televisie. Maar het irritante is, dat ze dit dus niet samen kunnen doen.

Ruzie maken om een plekje op de lange bank

Zodra de een de televisie aanzet op een programma wat ze beide leuk vinden, begint het al. De ander wil de afstandsbediening hebben of ze willen precies op dezelfde plek op de bank zitten. We hebben een bank van bijna vier meter, dus dat vind ik onbegrijpelijk. Of dan zitten ze eindelijk ieder op een plek en dan begint er eentje met klieren. Die legt dan z’n voeten op schoot bij de ander bijvoorbeeld. En dan zeggen ze dit niet even tegen elkaar, maar dan beginnen ze meteen met gillen, schreeuwen en vervolgens huilen. Ik stoor me dan al aan dat geschreeuw, maar dan komen ze natuurlijk ook bij mij uithuilen. En dan probeer ik rustig en geduldig te blijven, maar natuurlijk lukt dat lang niet altijd. Zeker niet als het al voor de tiende keer in dezelfde ochtend gebeurt.

Als ze samen rustig met het Lego spelen, dan is dat voor een paar minuten. Daarna wil de een precies dat stukje hebben dat de ander heeft gepakt. Of ze zitten elkaar in de weg met stukjes zoeken. Of ze pakken weer iets van elkaar af. En vervolgens vliegt al het Lego door de kamer… Weer ruzie.

Ik probeer ze elke keer weer uit te leggen dat gooien en schreeuwen niet helpt en dat we dit niet doen in ons huis. Ook leg ik uit wat we dan wel kunnen doen: met elkaar praten en vragen wat je wil hebben. Overleggen en niet afpakken. Om de beurt met iets spelen en niet samen delen. Leren dat een ander ergens mee mag spelen en zijn eigen speelgoed niet hoeft te delen, maar dat ze wel om en om met iets kunnen spelen dat van hun samen is.

Het gaat elke keer weer mis

En toch gaat het elke keer weer mis. Het gaat nu al verder dan alleen series en speelgoed. Soms denk ik dat ze een wedstrijdje met elkaar doen, kijken wie de meeste aandacht van papa en mama krijgt. Want nu is het opeens een ding om als eerste een boek te mogen kiezen voor het voorlezen. Of als eerste de trap opgaan naar boven toe. Of vooraan te steppen tijdens het boodschappen doen. Het blijft maar doorgaan en ik kan niet meer. Ik weet niet meer wat ik met ze aan moet en vindt het vooral heel ongezellig als ik met ze thuis ben.

Overigens maakt het ze niet uit wie er is: mijn man of ik, of. een van onze ouders. Ze blijven gewoon maar doorgaan met ruziemaken. Als ik ze apart vraag wat de reden is van het ruzie maken, dan geven ze altijd de ander de schuld. We praten dan met ze en dan is het vaak een dag even wat rustiger in huis, maar daarna gaan ze gewoon verder waar ze gebleven waren. Ze maken elkaar het leven zuur…”

6x de meest voorkomende dingen waar broertjes en zusjes ruzie om maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme