Ook zo’n last van rusteloze benen? Dit kun je eraan doen!
Rusteloze benen… een vervelend kwaaltje dat bij sommigen op middelbare leeftijd plotseling voorkomt en bij anderen al met de zwangerschap begint. Maar wat is de oorzaak van rusteloze benen? En beter nog, hoe kom je ervan af?
Zit je ‘s avonds lekker op de bank met je lief, krijg je plots een enorme drang om met je benen te trappen. Niet om je lief een knal te verkopen, maar omdat er zo’n vreselijk gevoel in je benen zit, wat je er alleen maar uit kunt trappen. Heel a-relaxed. Voor jou, maar ook voor je partner die van tijd tot tijd de klappen, of trappen, op moet vangen.
Rusteloze benen, wat is het precies?
Dát zijn dus rusteloze benen. Het wordt ook wel Restless Legs Syndroom (RLS) genoemd en wordt gezien als een neurologische aandoening. Het kenmerkt zich als een vreselijk irritant kruipend, trekkend of jeukend gevoel in je benen of voeten, dat vooral ‘s avonds en ‘s nachts voorkomt.
Los van dat het vreselijk irritant is en je er soms slecht door kunt slapen, kan de aandoening zelf gelukkig geen kwaad. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak, maar tot nu toe is deze nog niet bekend. Wel lijkt het erop dat deze vervelende kwaal nooit meer helemaal zal verdwijnen. Sterker nog, de kans is groot dat het alleen maar toeneemt naarmate je ouder wordt.
Toch is het goed om je huisarts even te raadplegen wanneer je RLS vermoedt, zodat je eventuele andere oorzaken van deze klachten kunt uitsluiten. Zogenaamde secundaire RLS kan namelijk ook horen bij; chronisch nierfalen, polyneuropathie, ijzergebrek, laag ferritine-gehalte, foliumzuur-tekort, diabetes, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, schildklieraandoeningen, reuma, chronische myelopathie, en slaapstoornissen als slaapapnoe.
Wat doe je tegen rusteloze benen?
Ondanks dat je er dus niet meer helemaal van af zult komen, kun je wel het een en ander doen om minder last te krijgen van je onrustige benen. Er is bijvoorbeeld wel al bekend dat stimulerende middelen als cafeïne, alcohol en nicotine de klachten verergeren.
Minder stimulerende middelen
Dus probeer eens deze tips uit om te kijken of het effect heeft:
- Stoppen met roken (altijd een gezond plan natuurlijk)
- ‘s avonds geen koffie drinken (beperk het sowieso tot drie kopjes per dag en liever niet na 13:00 uur)
- Matig je alcoholconsumptie tot max één per dag (en dan niet ‘s avonds)
Lichaamsbeweging
Daarnaast kan voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag erg goed helpen. Je maakt hier namelijk endorfine mee vrij en je voert de dopamine in je lijf op. Dit laatste wordt in de meeste onderzoeken naar Restless Legs Syndroom gezien als een belangrijke speler rond de oorzaak van de aandoening.
Medicatie
In sommige gevallen kan medicatie een oplossing bieden. Maar dit wordt pas echt overwogen bij een zeer ernstige vorm van rusteloze benen. Het gaat namelijk ook om zware medicatie in de categorieën dopamine, opioïden en anti-epileptica.
Andersom kan het ook zo zijn dat de symptomen van restless Legs Syndroom juist worden veroorzaakt door bepaalde medicatie die je slikt. Is dit bij jou het geval? Vraag dan je arts of specialist om eens te kijken of er een alternatief mogelijk is of een andere dosering.
Wil je meer weten? Dan kun je altijd terecht bij je huisarts, maar ook op de site van Stichting Resless Legs kun je een heleboel informatie vinden.