Lesje in liefde: 8 x levenslessen uit Rumi’s gedichten
Je hebt vast wel eens gehoord van Rumi. De Perzische schrijver schreef in de dertiende eeuw verhalen en gedichten over het leven, wijsheden en de liefde. Verhalen die tot op de dag vandaag nog steeds gelezen worden. Zijn novelles worden wereldwijd vertaald en zijn gedichten worden eeuwenlang nog steeds geciteerd. Waarom is deze schrijver na al die tijd nog steeds zo populair? Herkennen we onszelf misschien in zijn karakters? Of kan Rumi ons misschien nog wat over de liefde leren? Deze acht levenslessen van Rumi wil je in ieder geval niet missen
Sommige misschien een beetje cliché, maar het kan nooit kwaad even stil te staan bij deze eeuwenoude wijsheden
Rumi’s levenslessen
Een paar van die levenslessen op een rijtje
1. Omarm moeilijke tijden
We willen natuurlijk altijd dat het goed met ons gaat. Als we vrolijk zijn, willen we dat het liefst aan iedereen laten weten terwijl we in verdrietige tijden het liefst onze emoties uitschakelen. Rumi had al vroeg door dat deze moeilijke tijden nodig zijn, en dat er niets mis is met wat struggles op z’n tijd. Juist door ook het mooie van de mindere tijden in te zien, geniet jij de volgende keer weer extra als het goed is. Cliché but true.
2. Ben niet beledigd
Nooit leuk natuurlijk als iemand je beledigd, of als iemand iets naars over je te zeggen heeft. Je kunt nu eenmaal niet de hele wereld pleasen. Rumi schreef in één van zijn boeken: “People who insult me, are only polishing the mirror” waarmee hij bedoelde dat mensen die commentaar leveren dat vaak uit eigen onzekerheid doen. En dat is toch ook wel echt zo? Als jouw buurvrouw afkeurend door het raam kijkt als jij in je korte rokje op de fiets stapt, heeft dat helemaal niets met jou te maken. Het is haar eigen onzekerheid die ze dan op jou projecteert. Lekker dragen waar jij je goed bij voelt dus.
https://www.famme.nl/wijze-levenslessen/
3. Ben niet bang jezelf te zijn
Rumi legt uit hoe je als kind heel puur en onbevangen de wijde wereld instapt. Als je naar school gaat, en later gaat studeren en werken zul je je meten aan anderen. Je vergelijkt jezelf met je klasgenoten of collega’s en hebt dan de neiging om jezelf aan te passen. Je wilt natuurlijk ‘erbij horen’ of ieder geval niet buiten de boot vallen. Als we oud en wijs genoeg zijn om te beseffen dat jouw uniekheid hetgeen is wat jou zo mooi maakt is het vaak ‘te laat’. Je bent al zo gewend niet helemaal jezelf te zijn, dat het bijna lijkt alsof je bent vergeten hoe het moet. Ben dus niet bang om altijd jezelf te zijn. Trust me, het is misschien een beetje onwennig om op de fiets jouw favo nummer mee te blèren, of ongegeneerd hard te lachen op het terras, maar je gaat je ontzettend vrij voelen.
4. Liefde is de grootste inspiratie
Goed nieuws voor de romantici onder ons: ook Rumi geloofde dat de liefde de grootste inspiratiebron is. De Perzische schrijver was spiritueel en geloofde in God. Hij verwees in zijn werken dan ook vaak naar de liefde voor God, maar schreef ook over romantische liefde voor je partner, voor de natuur, voor kunst, voor je familie. Liefde is tenslotte liefde.. en daar kunnen wij geen genoeg van krijgen.
5. Eenvoud is de sleutel tot geluk
Kijk, we snappen dat het voor Rumi makkelijk praten was. In de dertiende eeuw was had de dichter niet te maken met de materialistische wereld waar we nu in leven. Zonder telefoon ben je tegenwoordig nergens, en als jouw laptop kapot gaat zul je je werk niet eens kunnen af krijgen. Maar we snappen zijn principe wel. We hebben niet veel nodig om écht gelukkig te zijn.
Hoe zorg je ervoor dat je je kind niet materialistisch opvoedt?
6. Heb vertrouwen
Hoevaak heb je dat niet meegemaakt? Een relatie die uitging of je verliest die droombaan waar je zo hard voor hebt gewerkt. Op dat moment super pijnlijk en baal je enorm. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog zo verliefd gaat worden, of je nog eens zo’n leuke vacature tegenkomt. Jaren later denk je terug aan die vervelende gebeurtenis en ben je dankbaar dat het gebeurd is. Ook als minder leuke dingen gebeuren; heb vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.
7. Laat je niet leiden door emoties
Rumi beschreef emoties als de wind. Heerlijk om te voelen, en ze mogen er zeker zijn. Maar één van Rumi’s levenslessen is dat je je nooit moet laten leiden door je emoties. En ook daar heeft de getalenteerde schrijver weer gelijk in. Want we weten allemaal dat we nooit een beslissing moeten nemen uit woede, angst of verdriet. Ai, denk jij nu ook terug aan dat pijnlijke Whatsappje die je uit pure woede naar je vriend stuurde?
8. Voelen om te helen
In zijn gedicht ‘The Pickaxe‘ doelt Rumi op het idee dat iedereen een schat in zich heeft van onschatbare waarde. In het gedicht is er een bijl nodig om tot de mooie schat te komen. En zo is dat in het leven ook. De bijl kun je vergelijken met de moeilijke momenten in ons leven. Juist die harde levenslessen maken ons juist zo sterk en mooi. Dan moet je die emoties wel toelaten, en leren van de situatie. Als je wegvlucht van je verdriet ga je niet de confrontatie met jezelf aan, en zul je niet uitgroeien.
Fijne levenslessen, thanks Rumi