RS-virus is nieuwe epidemie: ‘Kinderen hebben minder antistoffen opgebouwd’
In België en Duitsland liggen kinderafdelingen in ziekenhuizen vol met kinderen met het RS-virus. De situatie wordt steeds ernstiger, zo snel is de toename van het aantal kinderen. In Nederland is het nog niet zo ernstig, maar ook hier nemen de aantallen toe.
(Na intro 1 of 2) Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen periode snel toegenomen. In de afgelopen drie weken melden zich bijna 400 besmettingen, blijkt uit een steekproef van het RIVM.
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus is het verkoudheidsvirus dat het vaakst voorkomt bij kinderen. Bijna alle kinderen onder de 1 jaar krijgen een infectie met het virus. Het RS-virus is een luchtweginfectie en komt vooral in de winter voor. Neusverkoudheid en hoesten zijn de meest voorkomende klachten, bij ernstigere gevallen gaat dit samen met koorts, benauwdheid of longontsteking.
Hoewel de situatie in Nederland nog niet zo ernstig is als in Duitsland en België, worden de ziekenhuizen in Nederland ook steeds voller. Er is al zeker sprake van een epidemie, alleen komt hij dit jaar eerder dan verwacht. In de jaren voor corona was er ook elk jaar een epidemie van dit virus, alleen was de piek vaak eind december of begin januari.
Niet schrikken van het aantal besmettingen
Kinderarts Károly Illy vertelt in het NOS-radioprogramma Nieuws en Co dat ze niet schrikken van het aantal besmettingen, omdat het overeenkomt met wat ze andere jaren in januari of februari zagen. “Door corona waren kinderen lang thuis en zo’n virus krijgt dan minder kans om zich te verspreiden. Inmiddels is alles weer open, maar kinderen hebben minder antistoffen opgebouwd”, vertelt Illy.
In Duitsland is de situatie ernstiger, waar soms geen plaats meer is voor kinderen, waardoor ze worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Kinderartsen krijgen de vraag om controles die niet dringend zijn uit te stellen, zodat ze zich kunnen focussen op de virusgolf. Momenteel is er in Nederland nog geen reden tot zorg. Het advies is wel om voorzichtig te zijn en doen wat je normaal ook zou doen als je kind benauwd is: de huisarts bellen.