Hebben jouw ouders veel verdriet van de breuk tussen jou en je partner? Zo ga je ermee om
Hebben jij en je partner jullie relatie verbroken? Dan komt daar in eerste instantie natuurlijk veel verdriet bij kijken voor jou en eventueel jullie kinderen. Wat er ook is gebeurd, jullie zullen er ongetwijfeld jullie redenen voor hebben gehad om de relatie te verbreken. Maar wat doe je als je (schoon-)ouders er ook veel verdriet van hebben?
Natuurlijk is het logisch dat de mensen om jullie heen ook tijd nodig hebben om jullie breuk te verwerken. Als jouw partner al lang onderdeel uitmaakt van jouw familie en jij andersom in die van hem of haar, kan het zo zijn dat jullie ouders erg veel moeite hebben met jullie breuk. Hier lees je hoe je daar mee omgaat.
Relatie verbroken met je partner
Helaas is het niet altijd te voorkomen dat jij en je partner het besluit hebben moeten nemen om uit elkaar te gaan. Een treurige beslissing maar soms beter voor jullie allebei. Hoewel dit bij jullie misschien al langer speelt, kan het voor familieleden als een klap aankomen.
Ze hebben jouw partner de afgelopen jaren heel goed leren kennen en beschouwen hem of haar als onderdeel van de familie. Ook voor hen is het moeilijk om jouw partner dan los te laten.
Toch wil jij graag dat ze er voor je zijn en aan jouw kant staan. Logisch, het zijn jouw ouders.
LEES OOK: Relatie burn-out: dit zijn de signalen en zo kom je er weer uit!
1. Waarom is de relatie verbroken?
Natuurlijk hoef je niet alle ins en outs op tafel te gooien bij je ouders (sommige dingen blijven nu eenmaal tussen jou en je partner) toch is het goed om de situatie aan ze uit te leggen. Dat kun je doen zonder daar specifieke details bij te noemen of vingers te wijzen naar de zogenaamde schuldige. Leg bijvoorbeeld uit dat de liefde tussen jullie op was, als dat de oorzaak is, en dat jullie hier al lange tijd mee zitten, er alles aan hebben gedaan het tij te keren maar dat het helaas niet is gelukt.
Als je ze uitlegt wat de reden is voor jullie relatiebreuk, is het makkelijker voor je ouders om de situatie te begrijpen. Daardoor wordt het makkelijker voor hen om het vanuit een ander perspectief (dat van jou en eventueel dat van je partner) te begrijpen en dit helpt hen het verdriet te verwerken.
2. Zorg ook bij hen voor afsluiting
Als jouw ouders het fijn vinden om jouw ex nog eens te zien of een bericht te sturen, laat dan dan gebeuren. Verbied je ouders niet om dat te doen. Dit helpt hen namelijk ook bij het afsluiten ervan. Bedenk andersom ook dat jij het misschien prettig zou vinden om zijn of haar ouders nog eens te zien en dat niet ineens het contact volledig wegvalt.
Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om jou (en de kids) maar het is ook fijn als jouw ouders dit een plekje kunnen geven en het kunnen afsluiten met jouw ex-partner.
3. Laat het verdriet er zijn
En dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar ook jouw ouders hebben tijd nodig. Ze stellen zich heus niet aan want dit zijn oprechte gevoelens richting jouw partner die in hun ogen onderdeel was van de familie. Ze hebben jou en je partner op zeer gelukkige momenten gezien en het is moeilijk om dat te moeten loslaten als ouder.
Ook het verdriet bij je of jullie ouders mag er gewoon zijn. Het is soms wel goed om aan te geven dat je het verdriet van hen niet kan dragen, omdat je zelf bezig bent met de verwerking van de breuk.
4. Praat erover met ze
Als jouw ouders veel verdriet hebben van jullie relatiebreuk kun je dat als een last ervaren. Praat daarom met je ouders en geef aan waar jij behoefte aan hebt. Je hoeft niet te zeggen dat jij belangrijker bent, maar je mag echt wel aangeven dat je steun van hen nodig hebt in plaats van andersom.