Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Relatie 9 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je een relatie time-out tot een succes

Elke relatie kent zo z’n ups and downs. Soms is het dan ook beter om even een relatie time-out in te lassen, zodat jullie allebei even afstand kunnen nemen van de situatie en jullie gedachten op een rijtje kunnen zetten. Maar ja, hoe komt er van uitstel geen afstel? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat de break een succes is en niet het begin van het einde? Met de volgende tips moet dat goed komen.

Succesvolle relatie time-out

Jennifer Musselman, een huwelijks- en familietherapeut, deelt een aantal basisregels voor een succesvolle pauze in een relatie.

1. Bepaal samen hoe lang de relatie time-out gaat duren

We hebben het niet over een weekje of twee. Musselman stelt voor dat je op z’n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen.

Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn. Maar het heeft volgens Musselman een belangrijke reden: ‘De periode is net lang genoeg om je partner te missen en weer liefdevol terug te kijken op alle dingen die goed gingen in jullie relatie. Tegelijkertijd is het ook het perfecte moment om dan contact op te nemen met een relatietherapeut, zodat jullie samen met de hulp van een professional kunnen werken aan de problemen in jullie relatie.’

Maar voordat je al het contact voor een paar maanden verbreekt, is het volgens Musselman belangrijk om samen een moment van tussentijds contact af te spreken. Bijvoorbeeld op een dag halverwege de periode, waarbij jullie de status van jullie relatie bespreken en hoe jullie ieder over de relatie denken.

LEES OOK: We onderschatten de impact van een kind op onze relatie (zo overleef je dat samen)

2. Stel samen een aantal basisregels op

Neem dit serieus en pak pen en papier erbij om de regels te noteren. Het is erg belangrijk dat deze regels voor jullie beiden concreet, duidelijk en allesomvattend zijn. Het is ook belangrijk dat jullie deze allebei altijd even terug kunnen lezen om misverstanden te voorkomen.

Een aantal dingen om over na te denken: ‘Mogen we in de tussentijd ook daten of een (seksuele) relatie aangaan met een ander? Hoeveel contact zal er in deze periode in ieder geval nodig zijn? Bijvoorbeeld vanwege afspraken met de kinderen, tien minuten gesprekken op school of andere verplichtingen.

Musselman adviseert dat er het liefst totaal geen contact is tussen jullie, maar als jullie kinderen hebben is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Streef er in ieder geval naar om dat contact tot het minimum en strikt noodzakelijke te beperken.

Schrijf het dus ook allebei op als er schoolafspraken en dergelijke zijn waar jullie beiden bij aanwezig moeten zijn of contact over moeten hebben. Bovendien zal de lijst – in het geval er kinderen in het spel zijn – een stuk meer regels en verantwoordelijkheden bevatten om deze periode ook voor de kids zo soepel mogelijk te laten verlopen.

3. Relatie time-out: reflecteer eerlijk op de afgelopen periode

Benut deze periode waarin je alleen bent goed. Ga dingen doen waar je plezier uit haalt zoals afspreken met vriendinnen, sporten en netflixen.

‘Schroom ook niet om een afspraak te maken met een psycholoog. Maar let op dat je deze periode niet volstopt zodat je maar niet aan de situatie hoeft te denken en eenzaamheid uit de weg gaat’, aldus Musselman. ‘Het gaat er juist om dat je jezelf herontdekt en weer in contact komt met een stukje van jezelf dat je misschien bent kwijtgeraakt in de relatie. Vrienden en familie kun je natuurlijk ook prima in vertrouwen nemen als je dat fijner vindt dan een psycholoog. Let er alleen wel op dat zij niet al bevoordeeld zijn en dat zij zelf wel prettig in hun relatie zitten.’

LEES OOK: 6 Tekenen dat je in een ongezonde relatie verkeert

4. Spreek af voor een definitief gesprek

Blijven jullie samen of houdt het hier op? Dat is natuurlijk de hamvraag. Het is goed om je te realiseren dat niet elke relatie time-out de tand des tijds goed doorstaat. Niet elke break hoeft weer tot een verzoening te leiden. ‘Ga niet over een nacht ijs bij het besluit of je met je partner verder gaat. Het liefst spreek je hier met een psycholoog over, omdat het voor veel mensen moeilijk is om iemand van wie ze houden te kwetsen en eerlijk te zijn over de situatie.’

Verder benadrukt ze dat het belangrijk is om op een openbare plek af te spreken. Zo is het voor jullie allebei neutraal terrein. Met dit gesprek kun je nagaan wat je geleerd hebt over jezelf, je behoeftes en je relatie. Het is belangrijk dat jullie hier allebei van geleerd hebben en nieuwe inzichten hebben over wat er verbeterd kan worden. Voor een gezonde relatie is het van belang dat jullie allebei bereid zijn te leren en te groeien als mensen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brit+Co

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme