Relatie moeder en kind draagt mogelijk bij aan hogere levensverwachting
“Waarom we zo lang leven vergeleken met veel andere zoogdieren is een van de grotere mysteries over mensen”, zegt neurobioloog Matthew Zipple van Cornell University. “Wij denken dat een deel van de verklaring voor onze hoge levensverwachting ligt in de relatie tussen een moeder en haar kind.”
Hogere levensverwachting
Uit onderzoek blijkt dat wanneer de jongen langer aanwezig zijn bij hun moeder, een diersoort een langer en in een trager tempo leeft. Dit gaat niet alleen om de levensverwachting van een dier, maar ook om hoe vaak het nageslacht produceert.
“Bij dieren zien we dat bij een sterke aanwezigheid van de moeder, dieren langer leven en minder nageslacht produceren. Voor mensen geldt hetzelfde, want we weten dat dit ook van toepassing is op andere soorten dan primaten, zoals hyena’s, walvissen en olifanten”, legt Zipple uit.
Tips voor een goede band met je kind
Met deze tips bouw jij een goede band op met je jonge kind:
- Reageer op het contact dat je kind met jou zoekt. Als je kind de armpjes naar je uitstrekt, kun je het bijvoorbeeld optillen en knuffelen. Of als je kind naar je lacht, kun je terug lachen.
- Maak zelf contact met je kind. Dat kan al vanaf de eerste dag. Vertel wat je doet, ook als je kind nog klein is. Praat bij het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan nu lekker in bad’. Of vertel wat je ziet: ‘Kijk, een rode auto en die doet broembroem!’.
- Troost je kind als het huilt. Het is normaal dat je in het begin nog niet weet waarom je kind huilt. Door goed te kijken naar je kind leer je wat het nodig heeft. Het is belangrijk dat je je kind troost als het verdrietig is. Zo leert je kind dat het bij jou terecht kan als er iets aan de hand is.
- Speel met je kind, bijvoorbeeld door liedjes te zingen of muziek te maken.
- Laat zien dat je de gevoelens van je kind serieus neemt en dat je begrijpt wat je kind wil. Zeg bijvoorbeeld als je ziet dat je kind moe is en huilt, tegen je kind: ‘Je voelt je niet fijn, je bent moe’. Het is belangrijk dat je je verplaatst in je kind. En dat je dit ook benoemt, ook als je kind nog klein is.
Dit effect heeft jouw beeldschermgebruik op je kind: ‘Slechtere band met je kind’