Sophie Nortier
Sophie Nortier Relatie 30 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Veel op elkaars lip? Zo voorkom je een break up in quarantaine-tijd

Er zijn genoeg tips en tricks om je kids bezig te houden thuis, om zelf niet gek te worden en om een beetje in beweging te blijven. Maar hoe houd je je relatie gezond wanneer je 24/7 op elkaars lip zit?

Elke relatie is uniek. Voor sommigen is deze rotsvast en kan niks de liefde verwoesten. Anderen moeten er wat meer werk in steken. En dan kunnen invloeden van buitenaf een grote rol spelen. Zoals een quarantaine bijvoorbeeld.

Relatie in quarantaine

De meeste relatietherapeuten zullen stellen adviseren hun eigen leven te blijven behouden en níet alles samen te doen. Je bent tenslotte nog je eigen persoon naast de relatie. Maar hoe werkt dat wanneer je in quarantaine zit en je niet onder elkaar uit kunt?

Het binnen zitten zelf is niet het enige probleem waarmee we nu kampen. We maken ons zorgen over onze gezondheid en die van onze dierbaren. Veel bedrijven staan onder enorme druk, wat voor extra spanning en stress kan zorgen en dan ben je ook nog eens fulltime thuis met je partner (en kids). De kans dat stellen die stress en spanning dus richting elkaar uiten is erg groot. Deze tips zijn er dan ook voor bedoeld om die spanning te verminderen en lief te blijven voor elkaar. En jezelf natuurlijk.

1. Pick your battles

Wees je bewust dat, naast dat jij wat meer on edge bent, je partner dat ook is. Het is logisch dat jij je sneller stoort aan dingen die niet lopen zoals je wilt. Maar jouw partner zal ook sneller geraakt zijn door kritiek. Houd daar dus begrip voor en bedenk je goed of het nou echt zo erg is dat de was niet op de juiste manier wordt opgevouwen of dat de afwas niet direct in de vaatwasser wordt gezet.

2. Adem in, adem uit

Ook andersom kan het gebeuren dat jouw partner iets zegt waar jij wat gevoeliger op reageert. Probeer op die momenten een adempauze in te lassen en je emoties even naast je neer te leggen. Je lief zal het vast niet zo bedoeld hebben. En zo wel, is het dan echt iets om de rest van de dag ruzie over te maken? Oké, het kost misschien wat moeite, maar een relatie is soms gewoon hard werken.

3. Maak duidelijke afspraken

Manage your expectations! Jij bent aan het werk, maar je partner is dat ook. Het is dus belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken over wie wat wanneer doet. Wie helpt de kids bij hun schoolwerk? Wie doet de boodschappen en wanneer moeten die in huis zijn? Wie gaat er een rondje rennen met de kids om stoom af te blazen? En ga zo maar door.

Als jij midden in een deadline zit en je je moet blijven focussen, kun je niet verwachten dat je partner dit vanzelf oppikt en de kids mee naar buiten neemt. Blijf daarom communiceren en kom ook tot compromissen.

Even geen idee meer wat je thuis allemaal kunt doen? Famme maakte dit handige overzicht voor je met de beste binnenactiviteiten voor jou en je kids op een rij.

4. Plan je tijd goed in

Deze loopt ook samen met de tip hierboven, maar gaat nog een stapje verder. Jullie hebben allebei tijd nodig voor jezelf. Om bijvoorbeeld te sporten, (digitaal) contact te houden met vrienden en familie of om gewoon even helemaal niks te doen en tot rust te komen. Plan dit in! Én overleg dit met je partner.

5. Quality time

Daarnaast hebben jullie ook tijd nodig voor elkaar. Ja, je ziet elkaar de hele dag, maar quality time blijft belangrijk in een relatie. Ruim hiervoor ook een momentje in in de dagplanning. Zodat je niet langs elkaar heen communiceert en je uiteindelijk alleen op de bank zit, terwijl de ander nog even doorwerkt.

Inspiratie nodig voor leuke binnenactiviteiten? Wij hebben 24 originele dingen om samen thuis te doen voor je op een rijtje gezet.

6. Maak afspraken over stressvolle gespreksonderwerpen

Het is in deze tijd heel gemakkelijk je te verliezen in alle angsten en nieuwsberichten die op je afkomen. Bij het ontbijt begint het meestal al met het checken van het nieuws. ‘s Middags komen de actuele cijfers van het RIVM binnen en ‘s avonds krijgen we de updates van het kabinet. Het is dus niet zo gek als je hier op een gegeven moment van in een dip terecht komt.

Probeer daarom ook afspraken te maken met je lief, over de momenten waarop jullie erover in gesprek gaan. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om in de ochtend even de stand van zaken te bespreken en daarna af te spreken je weer te kunnen focussen op de dagelijkse dingen, zodat je de avond ook vrij houdt van stressvolle onderwerpen. Of juist andersom.

En schroom niet het aan te geven wanneer je toch tussendoor ergens mee zit, wat je écht even moet bespreken om weer verder te kunnen. Of wanneer je merkt dat het hele onderwerp je even te veel wordt.

Heb je ook goede afspraken gemaakt over hoe je ermee om gaat tegenover de kids?

Leestip: JM Ouders heeft ook tips op een rijtje gezet voor als je puber deze hele situatie niet serieus neemt.

7. Blijf lief, ook voor jezelf

We zitten met z’n allen in deze situatie en kunnen allemaal wat extra liefde en steun gebruiken. Je partner, je kids, de mensen in je omgeving, maar ook jijzelf. Vraag daarom om een knuffel wanneer je het nodig hebt. Of pak een extra momentje voor jezelf als je daaraan toe bent. Bedenk van tijd tot tijd ook iets liefs dat je voor je partner kunt doen. Hij of zij zal dit erg waarderen en zich geliefd voelen. En daar kun je zelf ook weer van genieten natuurlijk.

Denk bijvoorbeeld aan een van deze vijf lieve dingen die jij voor je partner kunt doen. En ben je op zoek naar manieren om het spannend te houden, terwijl de kids bij je in de kamer zitten? Check dan eens deze 19 lieve en sexy appjes om je partner gedurende de dag te sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lelo

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme