Relatie burn-out: dit zijn de signalen en zo kom je er weer uit!
Dat een relatie hard werken is hebben we allemaal wel eens ervaren of gehoord. Maar wist je al dat al die stress je ook daadwerkelijk een relatie burn-out kan bezorgen?
Je komt moeilijk uit je bed, hebt depressieve gevoelens en steeds vaker last van fysieke kwaaltjes als spanningshoofdpijn of een verhoogde hartslag. Je eerste reactie is vaak om de schuld aan je werk te geven, want dat is toch de meest voorkomende oorzaak van burn outs? Maar wat nou als het probleem juist thuis ligt?
Relatie burn-out
Burn-outs beginnen vaak wanneer je het gevoel hebt dat je te hard werkt zonder resultaat te boeken. Dat komt niet alleen voor in een werksituatie. Ook in relaties kun je uitgeput raken en dan spreek je over een zogeheten relatie burn-out. Je hebt alles uitgeprobeerd, zonder dat het iets lijkt op te lossen.
Deze fysieke signalen kunnen wijzen op een relatie burn-out:
1. Vermoeidheid
Een van de meest voorkomende signalen is vermoeidheid en de drang om langer en vaker te slapen. Daar waar je normaal alle energie van de wereld leek te hebben, kom je steeds vaker moeilijk uit bed. En als het even kan onderbreek je je dag voor een middagdutje (die je het liefst doortrekt naar de volgende ochtend).
2. Stress
Ondanks dat je je juist vermoeid voelt, levert de burn-out je ook stress op, met alle gevolgen van dien. Voorbeelden hiervan zijn spanningshoofdpijn, maagklachten, duizeligheid, een verhoogde hartslag. Daarnaast zorgt stress voor een verhoging van het hormoon cortisol, dat naar verloop van tijd ook allerlei narigheid veroorzaakt.
3. Aankomen
Zo zorgt het stresshormoon cortisol voor een verhoogde eetlust en voor een langzamer werkende schildklier. Deze trage schildklier vertraagt ook je stofwisseling en dat zorgt er weer voor dat je aankomt.
4. Verlaagd libido
Helaas werkt cortisol ook door op je libido. Dus mocht je denken dat je relatieproblemen ook te maken kunnen hebben met jullie verminderde seksleven, kun je je ook afvragen of dit niet de omgekeerde wereld is.
5. Menstruatieproblemen
Zelfs je maandelijkse cyclus kan lijden onder een burn-out. De hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je te maken krijgt met een onregelmatige cyclus. Bij sommige vrouwen blijft deze zelfs helemaal uit.
Bij een relatie burn-out kun je je natuurlijk afvagen of het niet beter is de relatie te beëindigen. Maar je kunt het ook proberen om te draaien en de situatie op te lossen.
Deze tips helpen je weer uit de relatie dip
1. Leg de focus op jezelf
Heb je veel tijd in de relatie gestopt en jezelf daarbij verwaarloosd? Kijk dan weer eens goed naar wat je zelf belangrijk vindt en besteedt daar aandacht aan. Ga je graag naar buiten? Go! Heb je op werk lopen slacken? Stort je er weer eens vol in! Heb je je vriendinnen al tijden niet echt meer gesproken? Ga weer eens lekker een avondje een-op-een uit eten! Kortom: investeer in jezelf.
2. Zoek de hulp van een expert
Voel je je al depressief of lukt het je niet de rust te vinden door angstige gevoelens? Dan is het misschien een goed idee om eens bij de huisarts langs te gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist of coach.
3. Ga sporten!
Of je nu heel mindful aan de slag gaat met yoga of alle stress uit je lijf slaat met boksen, sporten werkt. Tijdens het sporten maak je endorfine aan, wat ook bekend staat als het gelukshormoon. Een fijne tegenhanger van die nare cortisol dus.
Meer lezen?
- Waarom (onaardige) onderonsjes goed zijn voor je relatie
- Deze 10 lessen leer je als je een lange en stabiele relatie hebt
- 8 x Flirten met je partner voor een sterkere relatie