Een regenboogbaby: dít is de verdrietige betekenis achter deze mooie term
Een rainbow baby oftewel, regenboogbaby. Misschien heb je deze term wel eens voorbij zien komen of heb je er wat over gehoord. Het klinkt heel mooi, maar de betekenis erachter is eigenlijk heel verdrietig.
Wat een regenboogbaby dan precies is? Wij vertellen het jou in dit artikel.
Betekenis regenboogbaby
Een baby wordt een regenboogbaby genoemd wanneer de ouders een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, waarbij de baby is komen te overlijden. Denk aan een miskraam, abortus, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wiegendood of stilgeboorte.
Het valt niet mee om na deze tragische gebeurtenis een nieuw kind te verwelkomen. Natuurlijk ben je super blij, maar kan het ook erg dubbel voelen. Wanneer jouw baby wordt geboren ben je sowieso al erg emotioneel, laat staan wanneer je bevalt van een regenboogbaby. Gevoelens van schuld, maar ook opluchting ontstaan vaak bij de ouders.
Toch wordt het verwelkomen van een regenboogbaby vaak het lichtpuntje genoemd. Een regenboog staat symbool voor een nieuw begin en geluk. Na een storm, gaat de zon weer schijnen. Het wil eigenlijk zeggen dat er na een duistere periode altijd weer hoop is in de toekomst voor positiviteit.
Hoe ga je om met deze gevoelens?
Het verdriet van het verlies van je kind zal nooit verdwijnen. Wél is het belangrijk om hierover praten. Een psycholoog, verloskundige of vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt kunnen erg veel steun bieden.
Bij een nieuwe zwangerschap is het belangrijk dat je de gevoelens die je voelt kan benoemen en aanvaarden. De gevoelens mogen er zijn.
Welke gevoelens hebben ouders van een regenboogbaby?
Dit zijn veelvoorkomende gevoelens die je kan ervaren tijdens de zwangerschap van een regenboogbaby.
1. Angst
De angst dat het nog een keer fout zal gaan, speelt bij je. Die gedachte zal meestal pas losgelaten worden wanneer jouw regenboogbaby veilig ter wereld is gebracht.
2. Verdriet
Het gemis van je overleden kind is blijvend en dat brengt ook veel verdriet met zich mee. De nieuwe zwangerschap en de bevalling zullen hieraan blijven herinneren.
3. Blijdschap
Hoewel er negatieve gevoelens kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, maakt de gedachte van het nieuwe wondertje in de buik ook plaats voor blijdschap.
4. Bezorgd
Gaat het wel goed met mijn baby? Wat was die steek in mijn buik? Deze vragen zullen vaak door je hoofd spoken.
5. Hoopvol
De hoop op een spoedig verloop van de zwangerschap en de bevalling is groot. Het leven zal toch een stukje lichter aanvoelen wanneer jij jouw kind in je armen kan sluiten.
6. Schuldig
Je bent super blij dat er een nieuw wonder in je buik groeit, maar tegelijkertijd voelt het heel erg tegenstrijdig. Mag ik wel blij zijn? Misschien vraag jij jezelf dit wel af of ben je bang dat anderen jouw overleden kindje vergeten.
7. Wanhopig
Het gevoel dat het nooit meer normaal gaat worden en dat je nooit meer blij zal zijn. Deze gevoelens kunnen je ontzettend wanhopig maken. Probeer dit soort gevoelens op te schrijven om jezelf rustig te houden en negativiteit om te zetten in positiviteit.
Aankondiging regenboogbaby
Het aankondigen van jouw regenboogbaby kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Eén ding is zeker, een kleurrijke aankondiging is een must. Hieronder zie je op welke verschillende manieren moeders hun regenboogbaby aankondigen.
13 dingen die je nooit moet zeggen tegen een iemand die een miskraam heeft gehad