Zwanger maar geen buik? Dit kan de reden zijn
Zwangerschappen komen voor in alle soorten en maten. De ene vrouw ziet na twaalf weken al een kleine bolling, terwijl de andere moeder pas na zeven maanden een kleine buik krijgt. Het klinkt misschien heel fijn, om geen ‘last’ te hebben van een buik, maar het kan tegelijkertijd zorgwekkend zijn. Vaak is er geen reden tot paniek. Er kunnen namelijk meerdere redenen zijn waarom er geen buik te zien is.
Zwanger zijn zonder buik: het kan écht. Er zijn zelfs genoeg voorbeelden te vinden van zwangere vrouwen die pas ontdekken dat ze zwanger zijn tijdens de bevalling. Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar het gebeurt écht.
Zwanger zonder buik
Hoewel het heel fijn kan zijn om geen buik te hebben, kan het ook lastig zijn. Een mooie ronde buik hoort er (voor veel vrouwen) namelijk toch een beetje bij. Ze kunnen niet wachten om de gehele zwangerschap te omarmen, en daar horen zwangerschapskleding en misschien wel een zwangerschapsfotoshoot toch bij.
Ben jij zwanger, maar heb je geen buik? Dan ben je niet de enige. Het gebeurt namelijk wel vaker dat vrouwen totaal geen buikje (of zelfs een lichte bolling) hebben. Mensen in je omgeving zullen zeggen dat je er maar blij mee moet zijn, maar jij kunt je wellicht zorgen maken. Groeit de baby wel genoeg? Is mijn lichaam nog wel gezond? Ben ik wel ‘normaal’? Het zijn allemaal vragen die bij je op kunnen komen.
Natuurlijk is het altijd goed om jouw zorgen en vragen met jouw verloskundige te delen. Zo lang jouw gezondheid, en de gesteldheid van jouw baby oké zijn, is er niets om je druk over te maken. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom er bij jou (nog) geen buikje te zien is.
Je baarmoeder ligt ‘gekanteld’
Één van de redenen kan zijn dat je een gekantelde baarmoeder hebt. Jouw baarmoeder ligt dan net even iets anders, waardoor je baby naar ‘achteren’ groeit, in plaats van naar voren. Vaak zal jouw baarmoeder gedurende de zwangerschap vanzelf naar voren toe kantelen. Bij de ene vrouw kantelt de baarmoeder sneller naar voren dan bij de andere vrouw.
Sterke buikspieren
Misschien ben jij gezegend met sterke buikspieren en houd jouw six-packje de babybuik nog klein. Zo had fitness model Sarah Stage nog maar een klein buikje toen ze negen maanden zwanger was. Haar foto leverde overigens veel ophef op.
Je hebt een lang bovenlichaam
Een andere reden van het uitblijven van een buik kan zijn dat je simpelweg een lang bovenlichaam hebt. Je baby heeft dus meer ruimte om in de lengte te groeien, waardoor je niet zo snel een buikje zal zien.
Wat de reden ook is; er is (meestal) geen reden om je zorgen te maken. Iedere zwangerschap is anders. Bespreek al je zorgen met de verloskundige, en geniet van jouw zwangerschap!