Lig je ’s nachts vaak wakker? 5x redenen waarom slapen niet wil lukken
Slecht slapen: iedereen heeft er weleens last van. Dat is enorm balen natuurlijk, zeker als je de volgende dag een drukke planning hebt en erbij zit als een zombie. Er zijn veel verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij slecht slaapt. Maar wat is voor jou nu de oorzaak? En hoe los je het op?
Wist je dat je aanleg kunt hebben voor slecht slapen?
Lig je ’s nachts wakker? 5x waardoor dat komt
Lig jij regelmatig te woelen en zie je elk uur voorbij tikken als je in bed ligt? Dat is super frustrerend en de volgende dag heb je geen energie voor de dingen die je moet/wil doen. Er zijn verschillende redenen waarom we slecht slapen, en wij zetten er een aantal voor je op een rij.
1.Je negeert je biologische klok
Het kan zijn dat je niet synchroon leeft aan jouw biologische klok. Voel je je moe om 10 uur ’s avonds maar blijf je toch nog die Netflix serie kijken tot 12 uur? Dan is je lichaam daar niet blij mee.
Ook is het niet verstandig om overdag dutjes te doen als je weinig slaap hebt gehad. Dit brengt je biologische klok nog meer in de war. Luister goed naar je lichaam. Word je moe in de avond? Ga dan slapen. Negeren wat je lichaam nodig heeft is nooit verstandig.
2. Je hebt er aanleg voor
Ja helaas, dat kan echt. Mensen die van nature last hebben van stress of onrustigheid, kunnen daardoor vaak slechter slapen. Probeer dus het probleem bij de kern aan te pakken, en een oplossing te zoeken tegen de stress.
Wil je slapen als een roosje? Dan moet je deze dingen niet eten of drinken voordat je naar bed gaat…
3. Je vergeet de Opsloomfase
De watte? Nou, de opsloomfase is de fase waarin je je lichaam voorbereidt op slapen. Dit doe je zo’n 2 a 3 uur voordat je gaat slapen, en betekent dat je je lichaam in de ruststand brengt. Dim dus het licht, ben niet meer te actief en laat ook je hersenen vast rust vinden.
4. Te veel blauw licht
Je hebt het vast al vaker gehoord, maar op je telefoon kijken voor je wil slapen is niet verstandig. Beelschermen bestaan namelijk uit zogenaamd blauw licht.
Dit licht is de grootste oorzaak dat jouw lichaam te weinig melatoninehormoon aanmaakt, en die heb je nodig voor een goede nachtrust. Ook krijgt je brein simpelweg te veel prikkels door blauw licht (telefoons, Tablets etc.) en kan daardoor niet ontspannen, dus houdt je hoofd je wakker.
5. Je hebt geen routine
Een beetje zoals je biologische klok, is het hebben van een routine belangrijk voor lekker kunnen slapen. Hou vaste bedtijden aan zoveel als je kan, en probeer die 8 uur slaap per nacht te krijgen.
Ook kan het helpen om elke avond voor bedtijd hetzelfde te doen. Maak een routine voor jezelf, met dingen die je elke dag doet om jezelf klaar te maken voor bed. Je hersenen zullen hier een gewoonte van maken, waardoor je lichaam snapt dat het tijd voor bed is zodra je aan die routine begint.
Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen
Dit artikel verscheen eerder op Beautify, en is geschreven door Demi Rutten.