4 simpele redenen waarom je baby overdag niet meer slaapt
Heb je net een goed ritme te pakken met slaapjes voor je baby overdag, besluit je mini lekker wakker te blijven in z’n bedje. Je krijgt ‘m met geen mogelijkheid meer in slaap en weet even niet meer wat je moet doen.
Geen paniek, dit overkomt elke kersverse ouder. Gelukkig is er meestal een simpele reden voor te bedenken. Natuurlijk zetten we ook meteen de oplossingen voor je op een rij.
Waarom je baby niet slaapt
Om deze redenen slaapt je baby overdag niet:
1. Je baby heeft een ander slaapritme nodig
Op een gegeven moment groeit je baby uit het vaste slaapritme en dit merk je het snelst aan het niet willen slapen van je baby. Het slaapritme van je mini verandert meerdere keren in het eerste jaar, dus dit is een heel logische verklaring. De oplossing? Let goed op signalen van je baby: als je nog geen enkel teken van vermoeidheid ziet, dan is het een idee om zijn slaaptijden overdag iets te verschuiven. in ieder geval zal hij iets langer wakker zijn tussen verschillende slaapjes in, misschien valt er zelfs wel een slaapje weg.
2. Je kind heeft een ander ritme nodig
Baby’s hebben een biologische klok, maar als die niet gelijk loopt aan jullie ritme, dan kan dat zorgen voor verstoringen in de middagdutjes. Zorg ervoor dat je mini geen honger heeft voordat hij gaat slapen, vermijd veel fel licht voor het slapengaan en zorg voor een dagelijks vast ritme en routine, zodat je kindje weet waar hij aan toe is.
3. Het slaapschema van je kind verschilt per dag
Kinderen houden van regelmaat, dus als je mini thuis op andere tijden slaapt dan bijvoorbeeld op de opvang, dan kan dat zijn biologische klok in de war brengen. Ook als je doordeweeks andere slaaptijden dan in het weekend op nahoudt, of als je mini de ene keer een paar uur in zijn bedje slaapt en de andere keer een half uurtje in de auto. De oplossing is om elke dag een vast ritme te hebben voor je mini.
4. Je mini is over zijn slaap heen
Soms is het even zoeken naar de signalen van vermoeidheid bij je baby, maar heb je die eenmaal gevonden, dan kan je hierop inspelen. Je wilt namelijk niet een baby naar bed brengen die over zijn vermoeidheid heen is: dan valt hij niet echt gemakkelijk in slaap. Probeer dus uit te vinden wat jouw baby laat zien als hij moe is: in de oogjes wrijven, ogen of hoofdje wegdraaien tijdens het spelen, stiller en teruggetrokken worden, aan de oortjes zitten? Leg hem dan zo snel mogelijk wakker in zijn bedje en je zal zien dat ‘ie een heerlijk middagdutje doet.
Hoe het karakter van je baby zijn slaapritme beïnvloedt én hoe jij daar op in kunt spelen