Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 7 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je altijd een geboorteplan op zou moeten stellen

Misschien heb je alles al helemaal uitgestippeld bij week twintig, misschien heb je er nog geen seconde over nagedacht in week vierendertig. Maar het is erg handig om toch je wensen bij tijds vast te leggen in een geboorteplan.

Als je zwanger bent komen op een gegeven moment de vragen, al dan niet van je verloskundige: waar wil je bevallen? Hoe wil je bevallen? Wil je wel of geen pijnstilling tijdens je bevalling? En zo nog veel meer vragen over je ideale bevalling.

Misschien denk je: ‘een bevalling valt niet te plannen’ en ergens is dat natuurlijk ook zo. Maar door een geboorte- of bevalplan op te stellen, visualiseer je je perfecte bevalling en dit alleen al kan ervoor zorgen dat je ontspannen je bevalling begint.

Het laat je namelijk nadenken over de mogelijkheden. Mogelijkheden waarvan je misschien het bestaan niet eens wist. En zo ga je heel zelfverzekerd je bevalling in én weten degenen aan je zijde ook wat jouw wensen zijn.

Wat is een geboorteplan of bevalplan eigenlijk?

In zo’n plan kan je in grote lijnen of zo gedetailleerd mogelijk uitleggen hoe jij jouw bevalling voor je ziet. Of je in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen, met een verloskundige of gynaecoloog. Of je wel of geen pijnstilling wilt, of je staand, zittend, liggend of in bad wil bevallen.

Of je het oké vindt als er medische handelingen verricht worden of aan te pas komen, zoals een knip of vacuümpomp. Welke mensen je om je heen wilt hebben. Wat je denkt nodig te hebben: positieve woorden die je sterken of juist streng aangesproken worden. Of je de navelstreng eerst wilt laten uitkloppen, of je een prik wilt om de ‘geboorte’ van de placenta te voorspoedigen etc.

Een bevalplan bereid je mentaal voor op je bevalling, maar onthoud wel dat het een plan is en dat plannen kunnen wijzigen wanneer dit nodig blijkt. Wees dus niet teleurgesteld als iets niet gaat zoals je had gehoopt, want plannen veranderen nu eenmaal.

Waarom is een geboorteplan nodig?

Dit zijn drie redenen waarom het fijn is om je ideale geboorte op papier te zetten.

1. Het is je communicatiemiddel

Door een uitgebreid en duidelijk plan te hebben, weet iedereen om je heen waar hij of zij aan toe is. Zie het als een soort verlanglijstje en als ervanaf geweken moet worden, dan kan de verloskundige of het medisch personeel iets anders voorstellen en dit met jou overleggen (als de tijd het toelaat).

2. Je gaat vol vertrouwen je bevalling in

En dat is belangrijk, want met alle kennis die je hebt opgedaan voor het schrijven van je bevalplan, weet je wat je wel en niet wilt en dit maakt je krachtig. Het helpt je ook met ontspannen, omdat je weet dat iedereen op de hoogte is van je wensen. Dat ontspannen gevoel helpt mee aan een voorspoedige bevalling.

3. Een geboorteplan biedt duidelijkheid

Tijdens je weeën kan je lastig keuzes maken en ook na de geboorte van je baby zit je in zo’n bubbel, dat je misschien niet direct voor of tegen een bepaalde handeling bent. Om van tevoren al over dit soort dingen na te denken, geef je duidelijkheid aan degenen om je heen. Zorg er daarom ook voor dat je het geboorteplan heel goed bespreekt met je partner, zodat ook hij of zij beslissingen kan nemen voor jou.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Green Child Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme