Even geen stress: ouderwets puzzelen zorgt voor meer rust en controle
Het is zo simpel en eigenlijk bijna ouderwets, maar toch is de puzzel dé quarantainehobby geworden en zijn nieuwe exemplaren al een jaar bijna niet meer aan te slepen. Dat is niet zonder reden, want puzzelen blijkt in deze tijd hartstikke goed voor je mentale gezondheid.
Het leggen van puzzelstukjes zorgt namelijk voor meer rust en controle in je hoofd, en dat kunnen we op dit moment allemaal wel wat meer gebruiken.
Een ode aan de puzzel
In een artikel op Popsugar vat Amerikaans psycholoog Michelle McCoy Barnett dat heel mooi samen: “Particularly during periods of high stress, becoming immersed in a puzzle can be like practicing a mindful meditation — relaxing your mind and body, decreasing stress, and even slowing your heart rate and lowering your blood pressure.”
Vrij vertaald zegt Michelle dus dat we in periodes met veel stress (een wereldwijde pandemie, om maar een voorbeeld te noemen) puzzelen een mindful bezigheid kan zijn waarmee je stress kunt verminderen en je bloeddruk kunt verlagen.
Dit zijn de voordelen van puzzelen
Het is niet alleen ons opgevallen dat puzzelen de afgelopen tijd weer een stuk populairder is geworden. Flow magazine schreef een artikel over de voordelen, en we zetten deze voordelen ook graag voor je op een rijtje.
1. Het is goed voor je brein
Brein expert Charlotte Labee zei het al eerder: puzzelen is dus hartstikke goed voor je brein. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waaruit bleek dat puzzelen onze hersenen gezond houdt, net als deze superfoods voor je brein.
2. Het is overzichtelijk
Een puzzel heeft een duidelijk begin, midden en eind. Je begint in de meeste gevallen met de hoekjes, daarna de randen, het middenstuk, en als je het laatste stukje op de goede plaats hebt weten te leggen is daar eindelijk het eind. Dit is overzichtelijk, en ons brein vindt dat prettig.
Een beetje gestresst of toch overspannen? Dit zijn de symptomen van overspannenheid
3. Controle
Je hebt zelf controle over het leggen van de puzzel. Je kunt zelf beslissen wanneer je wilt puzzelen, er is geen druk van anderen (tenzij de kids ineens aan jouw puzzelstukjes komen), en als de puzzel af is kan je er zelf voor kiezen om ‘m in te lijsten of tóch weer uit elkaar te trekken.
Juist in een periode waar we die controle even los hebben moeten laten, kan het daarom heel prettig zijn om te puzzelen.
4. Terug naar je kindertijd
De kans is groot dat je vroeger als kind ook vaak puzzelde. Toen waren er immers nog geen ingewikkelde gameconsoles, en was Snake het spannendste spel wat we op onze Nokia konden spelen. Bovendien kan het slopen van de puzzel een ontlading zijn die gelijk staat aan het slopen van het zandkasteel na een lange stranddag. En eerlijk is eerlijk: dat voelde fantastisch.
5. Je wordt er blijer van
Ja, zélfs als je dat ene vervelende stukje niet kunt vinden. Want elke keer als het wél lukt om een stukje op de juiste plek te leggen, krijgt jouw brein prikkels van blijdschap waardoor jij je automatisch beter voelt.
https://www.famme.nl/puzzel-netflix-en-chill/