8 Geheimen van het motiveren van een puber
Wat was je blij dat je kinderen zelfstandiger werden. Eindelijk weer meer tijd voor jezelf. Toch is de uitdaging om een tiener of beter gezegd puber gemotiveerd en bij de les te houden pittiger dan je denkt. Hoe zorg je ervoor dat je puber gemotiveerd blijft, goed presteert op school en het beste uit zijn potentieel haalt?
Natuurlijk wil je als ouder dat je kind het goed doet. Of dat nu op school is met het halen van goede cijfers of het presteren in sporten en hobbies. De manier waarop je je kind stimuleert is heel belangrijk. Tieners lijken soms luie, ongemotiveerde wezentjes die willen slapen, gamen en rondhangen met vrienden. En omdat iedereen denkt dat dit bij een fase hoort, wordt het een self fulfilling prophecy!
Extreem verliefd
Het brein van pubers is enorm in ontwikkeling en werkt anders dan die van volwassenen. De grootste verandering in de hersenen vindt plaats vanaf 10 jaar oud tot eind tienerjaren. Zaken waar een puber moeite mee heeft zijn: plannen, anticiperen, een gebalanceerd slaap- en waakritme. En wist je dat verliefdheid bij pubers extreem gevoelig binnenkomt? Er zit nog geen rem op verliefdheid en relativering ontbreekt voor een groot deel. En dat kan je dus flink bezig houden.
Hoezo lui?
Tieners zijn verder helemaal niet lui van origine. Vroeger moesten jonge kinderen al meewerken met ouders (op het land, thuis in het huishouden) en dat deden ze maar wat goed. Wat ze moesten doen had namelijk een duidelijke betekenis en ze werden als volwassenen behandeld. Een natuurlijk verlangen dat elke opgroeiende tiener heeft.
Tieners hebben geen motivatie voor zaken die er niet toe doen in hun ogen, die niet belangrijk zijn of te maken hebben met iets wat niet relateert aan hun eigen agenda. Als je dat in gedachten houdt moet het lukken om je puber te motiveren het beste uit zichzelf te halen.
8 geheimen van het motiveren van een puber:
1. Wat heb ik eraan?
De belangrijkste in het rijtje. Als ze niet begrijpen wat een taak of klus met hun eigen welzijn te maken heeft wordt het een strijd om het gedaan te krijgen. Tieners willen zich belangrijk voelen. En snappen waarom ze iets moeten doen. Stofzuigen is daar misschien geen van, lekker koken daarentegen wel. Wat betreft leren; rekensommen maken lijkt geen betekenis te hebben, maar wiskundig inzicht hebben om een eigen app te kunnen bouwen wel. Geef het leren daarom de juiste context.
2. Biedt diversiteit aan
Het ene kind leg je één keer wat uit en hij begrijpt het, het ander heeft meer tijd en aandacht nodig. Verschillende leerstijlen zijn goed voor de ontwikkeling. Is je kind visueel ingesteld of beter in luisteren? Door divers te zijn ontdek je welke leerstijl bij jouw kind past. Herhaling en één-op-één de stof nog eens aandachtig doornemen is voor veel pubers cruciaal.
3. Maak het bereikbaar
Soms ligt het aan de omvang van de taak. Je kind biedt weerstand, niet omdat het niet wil, maar gewoonweg omdat hij niet weet waar te beginnen. De taak ziet er onmogelijk uit. Samen de tijd nemen en kijken naar wat er gedaan moet worden helpt. Breek een moeilijke opdracht op in stukjes. Lange termijn planning is niet de sterkste kant van tieners. Taken die dichter bij de horizon liggen echter wel en dat motiveert.
4. Leren door te mislukken
Als je als ouder altijd aan de zijkant staat om je kind te redden als het misgaat of erger nog voordat het mis gaat kan hij of zij niet groeien van de mislukkingen die heel waardevol zijn. Dit geldt voor klusjes in huis, zoals het vuil buiten zetten, maar vooral ook in schoolopdrachten en repetities voorbereiden. Door ze bijvoorbeeld een keer een onvoldoende te laten halen, zullen ze gemotiveerder raken de volgende keer wel te studeren. Zaak is wel om met je kind te praten over de mislukkingen. Door vragen te stellen, niet door ze de les te lezen. Vraag of ze hulp kunnen gebruiken, dwing ze er niet toe.
5. Werk samen
Jaap van Zweden vertelde ons eens in College Tour een wijze les over zijn succes in vioolspelen. Het duidelijke antwoord: participeer, doe mee. Je kunt aan de zijkant gaan zitten kijken hoe je zoontje zijn voetbal technieken onder de knie krijgt, maar door godbetert in het doel te gaan staan staan om penalty’s te stoppen en te leren dat je niet moet opgeven maakt tot een betere leerling. Bovendien besteed je quality time samen die onbetaalbaar is. Zo werkt het ook met het leren van lesstof. Doe het samen en wees niet bang dat je het zelf niet snapt. Ookal was je verre van een whizz kid op school, door samen de lesstof tot je te nemen begrijp je waar je kind mee worstelt en wat het nodig heeft.
6. Helpen te herinneren
Met alles wat er in het leven van een puber gebeurt is het gemakkelijk om afgeleid te raken en gewoonweg te vergeten wat er gedaan moet worden. Ook dit heeft met de hersenontwikkeling te maken. Zeuren van ouders werkt contra productief. Helpen herinneren en via een methode werken zorgt voor overzicht. Routine, schema’s, kleine hints en lesstof met een programma maken helpen structuur en overzicht te bewaken. Iets waar de hersenen van pubers meer moeite mee hebben.
7. Geef ze eigen inbreng
‘Omdat ik het zeg’. Herkenbaar? Ouders willen niet altijd discussiëren, maar een tiener wil juist een zeg hebben in wat er gedaan wordt, wanneer en hoe. Bepaal met elkaar de agenda, het schema en de deadline. Daarbinnen geef je alle vrijheid.
8. Stimuleer door te belonen
Stimuleer je kind door te belonen. Van een 5 gemiddeld naar een 7 voor een vak? Ga lekker shoppen. Een pianostuk goed onder knie gekregen? Maak zijn lievelingseten. Positief belonen houdt je kind gemotiveerd en enthousiast.