Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 12 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de psychologische redenen waardoor sommige mensen altijd te laat komen

Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het mensen die te laat komen. Dat komt omdat ik zelf punctueel ben. Hebben we om acht uur afgesproken, dan ben ik je vrouw om acht uur. Niet tien over acht, niet kwart over acht. Acht uur. Ik kan er soms ook niet bij waarom steeds dezelfde mensen soms tot wel een half uur later aankomen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wat blijkt? Ze kunnen er niks aan doen.

Het is best typerend dat steeds dezelfde mensen standaard een kwartier (of soms zelfs een half uur) te laat komen. Structurele laatkomers, dus. En dat is niet zo gek, blijkt uit verschillende onderzoeken. Sommige mensen kunnen er namelijk helemaal niks aan doen. En nee, ze zijn echt niet zo achteloos als je misschien denkt.

De échte laatkomers

Er is veel onderzoek gedaan naar laatkomers, maar dit meest recente blog van professor Alfie Kohn gespecialiseerd in menselijk gedrag, vond ik een interessante. Hij suggereert namelijk dat er verschillende redenen zijn waarom mensen structureel te laat komen. Mensen, kortom, die er écht niks aan kunnen doen en daarom bijvoorbeeld hun vlucht missen of te laat komen voor een evenement waar ze echt heel graag heen willen.

LEES OOK: 24 redenen waarom mijn zoontje vanmorgen te laat op school was

Slecht in tijdmanagement

Waar sommige mensen elk kwartier op de klok kijken, zijn er ook genoeg die zich compleet verliezen in waar ze op dat moment mee bezig zijn en de tijd dus compleet vergeten. Dat bewijst een onderzoek van de universiteit van Washington, gedaan door Susan Krauss Whitbourne. Daarin moesten verschillende mensen simpele taken uitvoeren binnen een aangegeven tijd. Ondertussen konden ze de tijd gewoon in de gaten houden, en zo op die manier zelf hun aanpak plannen. Uit de resultaten bleek dat er een aantal mensen aanzienlijk slechter waren in tijdmanagement dan anderen.

Jezelf verloren

Volgens Alfie kun je dit gedrag vergelijken met je telefoongebruik voordat je gaat slapen. Je neemt je voor om nog even vijf minuten je Facebook en Instagram te checken, maar als je weer op de klok kijkt ben je zo een dikke twintig minuten verder. Je was jezelf verloren in wat je aan het doen was. De een is gevoeliger voor afleiding dan een ander. Je kunt je weg op Google Maps nog zo strak plannen, als je iemand tegenkomt onderweg, valt die hele planning in de soep.

Of is het je persoonlijkheid?

Naast dat het aan je slechte tijdmanagement ligt, zou het ook gewoon je persoonlijkheid kunnen zijn. Volgens professor Whitbourne kan het dat je ‘traag’ geboren bent, en daarom moeite hebt met op tijd komen. Hoe vervelend deze mensen het vaak zelf ook vinden. Een andere reden is volgens Alfie dat sommige mensen gewoon een enorm gebrek hebben aan zelfdiscipline. ‘Deze mensen vinden het heel moeilijk om zich ergens toe te zetten, wat resulteert in late actie en daarom vaak een gebrek aan tijd.’

Te optimistisch

Een andere, laatste reden is dat mensen te optimistisch zijn. Niks mis met optimisme natuurlijk, maar als je denkt dat iets je tien minuten gaat kosten, terwijl het eigenlijk een half uur in beslag neemt, is dat voor niemand fijn.

Eén ding is zeker, structurele laatkomers kunnen er gewoon niks aan doen. Voortaan gewoon tien minuten later van huis gaan, is dan vaak de beste optie.

Hoeveel kun jij er afvinken? 33 redenen waarom moeders altijd te laat zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme