Onderzoek: probiotica kunnen ochtendmisselijkheid tijdens zwangerschap verminderen
Veel zwangere vrouwen hebben er last van tijdens de zwangerschap: ochtendmisselijkheid. Met name aan het begin van de zwangerschap is dit een veelvoorkomende kwaal. Nu blijkt uit een onderzoek dat het nemen van probiotica de ochtendmisselijkheid in het eerste en tweede trimester kan verminderen.
Probiotica vallen onder ‘goede’ bacteriën met belangrijke functies in je lichaam. Deze bacteriën, microben genoemd, vind je terug in je lichaam, met name in je darmwand, maar ook in supplementen en voeding. Tijdens een zwangerschap kan de samenstelling van deze bacteriën veranderen, wat invloed heeft op de functionering van het maagdarmkanaal. Dit kan leiden tot misselijkheid en overgeven.
Supplement met probiotica
Er was nog nooit eerder onderzoek gedaan naar de effecten van het nemen van probiotica op ochtendmisselijkheid. Nu heeft de University of California Davis dit onderzocht met behulp van 32 zwangere vrouwen. Zij waren tussen de veertien en 21 weken zwanger en namen zes dagen lang twee keer per dag een supplement waar probiotica in zat. Daarna deden ze dat twee dagen niet, waarna ze het nog een keer zes dagen wel innamen. De kandidaten moesten elke dag zeventien keer hun symptomen bijhouden.
Impact op zwangerschap
Hoewel het een klein onderzoek was, is de uitkomst indrukwekkend. De probiotica verminderde de misselijkheid met 16 procent en de periodes van overgeven verminderde met 33 procent. Ook waren de deelnemers over het algemeen minder vermoeid en beter in staat om hun werk te doen of sociale verplichtingen te doorstaan. “Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten over de impact van darmmicroben op de zwangerschap. Onze darmmicrobiota verklaart waarom we eten wat we eten, en waarom deze bacteriën een enorme impact op onze gezondheid hebben”, vertelt Yu-Jui Yvonne Wan, professor in de afdeling Pathologie en Laboratorium Geneeskunde.
Beperkt onderzoek
Het kan zijn dat je je niet helemaal vertrouwt voelt bij het idee om supplementen tijdens je zwangerschap in te nemen. Logisch, want je moet ook zeker opletten met wat je inneemt als je zwanger bent. Wel is het zo dat probiotica over het algemeen als veilig wordt beschouwd om in te nemen tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Ze hebben geen invloed op de baby, want ze blijven in het maagdarmkanaal. Toch wordt er aangeraden om bij ernstige misselijkheid en overgeven contact op te nemen met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Dit omdat er nog beperkt onderzoek is gedaan naar de voordelen van probiotica tijdens de zwangerschap.
Zwanger? Dit zijn de eerste 12 symptomen van een zwangerschap