Dit zijn 6 belangrijke principes van de Montessori-methode
Montessori opvoeding of scholing is bedacht door Maria Montessori, een Italiaanse arts en pedagoog die kinderen observeerde en geloofde dat je kinderen vrij moet laten om de wereld om hem heen te kunnen begrijpen.
Op die manier kinderen de vrijheid geven in zelfontwikkeling, maar binnen bepaalde grenzen, zullen kinderen onafhankelijk, vol zelfvertrouwen en met eigenwaarde opgroeien, volgens Maria Montessori.
Principes van de Montessori-methode
De methode is vooral bekend binnen het onderwijs, maar ook in je opvoeding kan je de belangrijkste Montessori lessen toepassen. Dit zijn ze.
1. Leren door ervaring
Omdat Montessori ontdekte dat kinderen graag bewegen, laat ze kinderen leren door ervaring. Dus niet zittend aan een bureau leren rekenen bijvoorbeeld, maar tellen met kleine voorwerpen. En alleen als het kind er klaar voor is, dus op het eigen tempo.
In de opvoeding kan je dit toepassen door bijvoorbeeld niet te vaak in te grijpen in een situatie waarbij je ziet dat het niet goed gaat, maar je kind laten leren van zijn fouten, mits het niet gevaarlijk is natuurlijk.
7 Montessori-manieren om je ochtend vlekkeloos te laten verlopen
2. Leren via de zintuigen
Met speciale materialen en open-ended speelgoed leren kinderen via hun zintuigen. Ook leren ze zo te vertrouwen op hun zintuigen, in het speciaal op hun gevoel. Daarnaast maakt het ze creatiever.
3. Laat een kind zijn gang gaan
Wel binnen bepaalde (veilige) grenzen, maar spring pas bij als dat nodig is of als je kind hulp nodig heeft of erom vraagt. Vraag dan altijd waar je bij kan helpen.
4. Geef een kind vrijheid in keuzes (binnen bepaalde grenzen)
Volgens Montessori leren kinderen veel van zelf kiezen. Dit kan je gemakkelijk thuis toepassen. Laat je kind kiezen, maar wel binnen jouw kaders. Dus bijvoorbeeld: ‘wil je je laarzen of schoenen aan?’
https://www.famme.nl/montessori-methode-veranderingen/
5. Een-op-een tijd met je kind
Heel belangrijk als je meerdere kinderen hebt, maar minstens zo belangrijk als je 1 kind hebt: een-op-een tijd met mama en met papa. Het versterkt jullie band en je kind weet dat hij altijd bij (een van) jullie terecht kant.
6. Natuurlijke gevolgen
Kinderen leren volgens de Montessori-methode van natuurlijke gevolgen. Als ouder zeg je dan niet ‘pas op met je glas, anders knoei je’, maar je laat het kind de natuurlijke gevolgen van zijn bewegingen met het glas in z’n hand ervaren: hij knoeit. Vervolgens ruimt je kind zelf zijn drinken op en leert het op die manier van zijn eigen ‘daden’.
Hoe je met de Montessori-methode onafhankelijke kinderen opvoedt