Prideweek: 5 tips voor ouders na de coming-out van je kind
Deze week staat in Nederland in het teken van Prideweek: een feestelijke week in Amsterdam om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.
Nederland is een liberaal en tolerant land. Jezelf kunnen zijn is dus belangrijk. Toch kan een coming-out van je kind als een schok komen. Hoe reageer je het beste op de coming-out van je kind? Hoe kan je hem of haar het beste steunen? Wij geven tips.
Prideweek: coming-out van je kind
Het uit de kast komen van je kind kan voor jou even wennen zijn of misschien voelde je dit als ouder al heel lang aankomen. Je kind zal hier in ieder geval al langer mee rondlopen. Het proces dat nu voor jou start, heeft al een tijd lang het leven van je kind beheerst. Hieronder lees je hoe je het best kunt omgaan met de coming-out van je kind.
Wees aanwezig en attent
Zodra je kind uit de kast komt, is het belangrijk om je eigen primaire reactie zoveel mogelijk secundair te maken. Ben er voor je kind. Stel het gerust als het mogelijk overstuur of verdrietig is, en geef je kind het gevoel dat het alles aan je kan vertellen. Stel vragen en hou hiermee het gesprek gaande. Je kind heeft het moment van de coming-out waarschijnlijk al een tijdje voorbereid, dus gebruik dit moment. Laat je kind zien dat er in jouw liefde voor hem of haar niets verandert.
Verdiep je in het onderwerp
Homoseksualiteit is geen begrip dat in één zin samen te vatten valt. Ieder persoon beleeft dit immers op een eigen manier. Stereotype gedachten dat alle homo’s bijvoorbeeld in leer op een boot op de Gaypride staan te dansen, en dat alle lesbische vrouwen hun haar afknippen, is volstrekt onjuist. Lees je in in het onderwerp. Doe onderzoek en vraag eens aan homoseksuele personen in je omgeving hoe zij hun coming out hebben ervaren. Misschien heb je wel vragen waar je je kind niet direct mee wil belasten, maar waar je wel antwoord op wilt. Zoek eens op internet of vraag het aan anderen.
Gelukkig is Nederland een tolerant en liberaal land, maar helaas geldt dit niet voor elk land. In sommige landen is homoseksualiteit bijvoorbeeld strafbaar. Als je kind veel op reis gaat op latere leeftijd, kan het rust geven om te weten waar hij of zij veilig is. Op kleinere schaal kan het ouders helpen om eens in de omgeving op zoek te gaan naar veilige gaybars of evenementen waar je kind mogelijk op latere leeftijd deel aan zal zal nemen.
Wees geïnteresseerd
Het is helemaal niet gek dat je in eerste instantie verrast bent door het nieuws. Lang niet alle ouders zien dit gesprek aankomen. Dat is oké. Het is echter wel belangrijk dat je op een later moment, als je gewend bent aan het idee en vragen hebt, deze stelt aan je kind. Zo laat je zien dat homoseksualiteit geen enkele invloed heeft op jullie relatie, en dat het iets is dat gewoon open besproken kan worden. Kinderen kunnen het zelfs nog lang na de coming-out lastig vinden om het onderwerp weer aan te snijden. Zeker als de gemoederen tijdens de coming-out opliepen. Creëer zelf dus genoeg openingen waar je kind op in kan haken.
Praat met elkaar, over alles!
Het komt ook wel eens voor dat ouders na de coming-out nergens anders meer met hun kind over praten. Wellicht doen ze dat om aan te geven dat het onderwerp bespreekbaar is, of omdat ze zelf nergens anders meer aan kunnen denken. Blijf echter over alle onderwerpen praten met je kind. Het is net zo belangrijk hoe het op school gaat, wanneer ze weer een sportwedstrijd hebben of wat ze vandaag met vrienden hebben gedaan. Geef je kind het gevoel dat er voor jou als ouder niets is veranderd na de coming-out. Jullie hebben nu slechts een extra onderwerp om over te praten!
Vraag toestemming om het nieuws te delen
Hoewel je kind je in vertrouwen heeft genomen over zijn of haar seksuele geaardheid, betekent dit niet dat het aan jou is om het nieuws te verspreiden. Hou het in eerste instantie voor jezelf, en praat er eerst genoeg over met je kind, totdat jullie een comfortabele modus hebben gevonden. Pas als je merkt dat je kind zijn of haar draai weer helemaal heeft gevonden, en zich ontspannen en zelfverzekerd voelt, kan je vragen of je het andere familieleden of vrienden mag vertellen. Doe dit nooit op eigen houtje. Wederom; het is nieuws van je kind, niet van jouzelf!
Meer lezen?
- Deze moeder reageert fantastisch op de coming-out van haar dochter
- Jongen die uit de kast komt via een brief krijgt 10 jaar later een brief terug van z’n ouders