Is prenataal kolven zinvol? ‘Ik ben voorstander van het natuurlijke verloop’
Misschien heb je weleens gehoord van prenataal kolven. Het starten met kolven tijdens de zwangerschap wint namelijk aan populariteit. Maar is dat eigenlijk wel zinvol? Famme vroeg het aan lactactiekundige Teddy Roorda.
Kolven tijdens de zwangerschap wordt steeds populairder, omdat veel vrouwen denken dat hierdoor de borstvoeding na de bevalling sneller op gang komt. Maar is dat ook zo?
Prenataal kolven is dat zinvol?
“De meningen over het nut van prenataal kolven lopen, ook onder lactatiekundigen, erg uiteen”, zegt Roorda. “Er is nog weinig onderzoek dat heeft aangetoond dat het positieve effecten heeft. Slechts één Australisch onderzoek heeft uitgewezen dat het een positief effect heeft bij zwangere vrouwen met diabetes, omdat er bij hen een grotere kans is dat de baby bijvoeding nodig heeft.”
Roorda zou zelf niet alle vrouwen standaard adviseren om prenataal te kolven. “Ik ben heel erg voorstander van het natuurlijke verloop, en het natuurlijke proces is dat de borstvoeding pas echt op gang komt als de baby is geboren. Die trigger is nodig om de productie te activeren. Ik adviseer daarom liever om vooral het natuurlijke proces te bevorderen door bijvoorbeeld veel huid-op-huidcontact en veel aanleggen, dan dat je van te voren probeert om de risico’s te verkleinen.”
Colostrum kolven tijdens de zwangerschap
Wanneer je tijdens de zwangerschap kolft zul je voornamelijk colostrum kolven. Dit is de eerste melk die tijdens de zwangerschap al wordt aangemaakt. “De colostrum is een dikke bijna honingachtige substantie die je eigenlijk niet kunt afkolven met een apparaat. Dus wil je dit doen, dan moet het met de hand. Maar ik denk dat het beter is als de baby deze colostrum gewoon direct uit de borst drinkt, dan dat je het kolft en er allemaal dingen mee gaat doen voordat je het aan je baby geeft.”
Bovendien is het volgens Roorda niet zeker dat de colostrum weer wordt aangevuld of in hoeverre dat gebeurt.
Niet gevaarlijk
Is het dan wel zo dat de melkproductie sneller op gang komt als je tijdens de zwangerschap al kolft? Nee, ook dat is volgens Roorda niet het geval. “De melkproductie komt er niet sneller door op gang, maar het kan wel helpen om vrouwen vertrouwder te laten raken met hun borsten. Zo kunnen ze leren: als ik dit doe komt er melk. Dat kan zelfvertrouwen geven.”
Toch is het ook niet gevaarlijk om tijdens de zwangerschap te kolven. “Als vrouwen het héél graag willen, dan zeg ik er geen nee tegen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het weeën opwekt. Wel kan het soms harde buiken veroorzaken, of je lichaam het laatste zetje geven als je al tegen de bevalling aan zit. Maar als je lichaam er nog niet klaar voor is, zal kolven er niet voor zorgen dat je bevalling opeens begint.”
Teddy Roorda is sinds 2012 werkzaam als lactatiekundige IBCLC. Ze werkt in het Erasmus MC in Rotterdam, doet huisbezoeken en ontvangt moeders en baby’s in haar praktijk.
8 dingen die ik leerde van (bijna) 10 jaar borstvoeding geven