Je kind praat nog niet: 5 tips voor ouders als je je hier zorgen om maakt
De een loopt eerder dan de ander, en de een praat eerder dan de ander. Dat is helemaal niet gek want elk kind heeft zijn of haar eigen tempo. Toch kun je je als ouder behoorlijk veel zorgen maken als je kind maar niet begint met praten. Wij geven je vijf tips als je in deze situatie zit.
Kinderen die laat praten
Natuurlijk kan jouw zoon of dochter een laatbloeier zijn, maar er zijn wel duidelijke signalen die je kunt oppikken als ouder dat het praten maar niet wil lukken. Maar ja, wat doe je dan? Nog even afwachten of hulp inschakelen? Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet.
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, om het praten van je kleintje te stimuleren:
1. Reageer op je baby (al van kleins af aan)
Reageer op de geluidjes die je baby maakt. Doe zijn geluidjes na, doe geluidjes voor en zorg ervoor dat je interactief met je baby contact maakt. Je baby leert hier namelijk enorm veel van. Hij zal jou steeds meer na gaan doen.
2. Lees je kind voor
Lees je kindje ook al voor als hij of zij nog een baby is, belangrijk is namelijk dat ze klanken leren herkennen. Deze zullen ze later ook zelf gaan gebruiken. Voorlezen is een heel goede training. Leef je vooral ook lekker in en geef extra intonatie aan boze of juist hele vrolijke stemmetjes. Daarnaast is het ook nog eens heerlijke quality time met je kind.
LEES OOK: Lezen met je kids: met deze 7 tips maak je echte boekenwurmen van ze
3. Reageer op wat je baby zegt
Als je baby voorzichtig eerste woordjes begint uit te spreken zoals ‘naan’ (in dit geval banaan) reageer er dan op. Laat merken dat je het hebt gehoord en gebruik het woord vervolgens zelf in een zin, dus bijvoorbeeld :’Ja, heb je zin in een banaan?’. Zo leren ze woorden gebruiken binnen een bepaalde context.
4. Maak gebruik van gebaren tijdens het praten
Veel kleintjes wijzen iets aan als ze nog niet kunnen zeggen wat ze bedoelen. Het is prima om daar gebruik van te maken, maar gebruik het wel in je voordeel. Wijs dus iets aan en vraag aan je kindje wat het is. Al zijn het alleen de eerste paar klanken die erop lijken, is dat helemaal niet erg.
5. Maak face-to-face contact
Baby’s leren praten door jou na te doen. Ze observeren en imiteren. Laat ze daarom jouw gezicht zien als je praat. Ze zien de bewegingen van je mond als je de ‘o’ zegt of juist de ‘a’ of de ‘u’. Dit maakt het makkelijker voor ze om het uiteindelijk zelf te gaan doen.
Mocht je je na het lezen van deze tips toch nog zorgen maken over de spraak van je kleintje, kun je altijd alsnog hulp inschakelen om te kijken naar het (onderliggende) probleem.