Sanne Verweij
Sanne Verweij Baby 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom het wél goed is om met een babystem te praten tegen je kind

“Kijk eens! Daar komt het vliegtuigje.” Waarschijnlijk heb je die zin al weleens uitgesproken of heb je je net voorgesteld dat je die zou uitspreken; grote kans dat je daarbij je babystem gebruikte. Wist je dat het alleen maar goed is om met zo’n stem tegen je baby te praten?

De meeste mensen zetten een andere stem op als ze praten met een baby, soms zelfs ook met hun huisdier. Dat is niet ‘gekkig’, het is juist goed voor de ontwikkeling van de baby. Het kan de hersenen van de kleine aan het werk zetten en de taalkennis versterken.

Vocale trillingen

Onderzoek toont aan dat de grootste verandering bij babypraat het stemgeluid van de moeder is. Als je met je babystem praat, verandert de moeders stem en daarmee ook het vocale timbre ofwel de ‘toonkleur.’ Daarmee kan je baby mensen, plaatsen en dingen herkennen. Zo help je hem dus al met zijn ontwikkeling.

Babystem

Je vocale timbre is de uniekheid van je stem die verschilt van toonhoogte en intensiteit van die van anderen (bijvoorbeeld in warmte, vlakheid of hoe hees je stem is). Dit timbre zorgt dus voor het herkennen van mensen, dieren en objecten en is als het ware onze vingerafdruk. De onderzoekers wilden kijken of je stemgeluid verandert als moeders praatten tegen baby’s.

Of je stemgeluid verandert werd onderzocht door moeders die met hun zeven tot twaalf maanden oude baby’s speelden op te nemen. Daarna werd er geanalyseerd hoe ze tegen een volwassenen praten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een moeders toonkleur wel zeker verandert en dat dit ook onbewust kon gebeuren.

Geruststellend

De onderzoekers hoopten dat dit ouders een beetje zou geruststellen over het praten tegen hun baby: zo’n babystem is dus zeker niet gek. Het helpt je baby met leren! Waarschijnlijk is het verschil in je timbre er om je baby’s aandacht te trekken. Als ze jou horen weten ze dat er iets belangrijks komt en dat ze iets gaan leren.

Taalbarrière

De verschuiving in het vocale timbre bij het gebruik van je babystem verbreekt zelfs een taalbarriere. Ongeacht de taal veranderde toch de toonkleur wanneer de mama’s met baby’s praatten. Dit gebeurde wel bij negen talen! (Spaans, Frans, Russisch, Pools, Hongaars, Duits, Mandarijn, Kantonees en Hebreeuws).

Bijzonder

Het is erg bijzonder dat onze stemmen zoveel impact kunnen hebben op de ontwikkeling van je baby. Voel je dus nooit meer stom als je anderen ziet kijken als jij je babystem opzet, je bent je baby aan het helpen met de ontwikkeling!

Waarom zetten kleuters soms een ‘baby’-stemmetje op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme