Postpartum rage: dit zijn de symptomen en dit kun je ertegen doen
Postpartum rage is wellicht minder bekend dan postpartum depressie; toch komt het vaak genoeg voor. Lees hier over de symptomen en wellicht nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen.
Postpartum rage
Wanneer we het hebben over postpartum rage, hebben we het niet over boosheid of kleine irritaties. Nope: we hebben het over intense woede-aanvallen die (vaak) plotseling kunnen ontstaan in de weken of maanden na de bevalling. Na zo’n woede-aanval ervaren moeders intense gevoelens van schaamte of schuld.
Het zijn dus géén sombere of verdrietige gevoelens zoals moeders ervaren bij een depressie. Dit maakt het voor ouders vaak verwarrend. Ze ervaren een ongelukkig of naar gevoel, maar herkennen zichzelf niet in het beeld dat geschetst wordt bij een depressie. Ook al is er minder bekend over postpartum rage: het komt helaas vaak genoeg voor.
Wat zijn de symptomen van postpartum rage?
Iedere moeder zal het eerste jaar last hebben van irritaties. De hormonale schommelingen, het slaapgebrek en de grote veranderingen dat het ouderschap met zich meebrengt: allemaal omstandigheden die voor irritaties of ruzies kunnen zorgen.
Bij moeders met postpartum rage gaat dit echter nog een stapje verder. Zij ervaren woede-aanvallen en kunnen daarbij de volgende symptomen hebben:
- Schreeuwen of vloeken
- Het niet onder controle hebben van emoties
- Fysiek uiten van woede (zoals ergens op slaan of ergens mee gooien)
- Agressieve gedachten hebben
- Denken dat je jezelf of je kinderen iets wil aandoen
- Achteraf schaamte of schuld hebben
Postpartum rage: dit kun je ertegen doen
Voor moeders met postpartum rage is het heel belangrijk dat zij weten dat ze niet alleen zijn. Er gebeurt onwijs veel in ons lijf in de maanden na de bevalling. De hormonale schommelingen kunnen voor mood swings, woede-aanvallen en ‘gekke’ gedachten zorgen.
1. Het is oké om boos te zijn
Herinner jezelf eraan dat het oké is om gevoelens te hebben. Vaak hebben moeders met postpartum rage het idee dat ze altijd peaceful en kalm horen te zijn. Maar het is helemaal oké om af en toe boos te zijn.
2. Triggers herkennen
Het kan daarbij helpen om de triggers te herkennen. Ervaar je vaak de woede-aanvallen in de avond wanneer je baby niet wil slapen? Zorg dan dat je een plan maakt voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat jij je baby in bad kan doen en de laatste voeding kan geven, maar vraag of jouw partner jullie baby vervolgens naar bed brengt of troost bij het slapen gaan.
3. Focus op ademhaling
Een andere tip bij postpartum rage is dat je je wil focussen op je ademhaling. Loop desnoods even weg van de situatie en laat je baby even huilen. Ga eventjes naar een andere kamer en concentreer je op de ademhaling. Twee seconden in; vier seconden uit. Dit zorgt ervoor dat je rustiger wordt.
4. Praat erover
En last but not least: praat erover. Je schaamt jezelf waarschijnlijk enorm die de zoveelste woede-uitbarsting. Maar die schaamte wordt alleen maar groter als je er niet over praat en alles opkropt. Het ironische aan schaamte is namelijk dat het geen power meer heeft zodra je jezelf uitspreekt. Zoek mensen in je omgeving waar jij je veilig bij voelt; mensen die niet oordelen en het beste met je voorhebben.
4 dingen die iedereen moet weten over een moeder met een postnatale depressie