Postnatale depressie bij je partner: ook bij mannen komt het geregeld voor
Inmiddels is er veel bekend over een postnatale depressie bij vrouwen, maar wist je dat ook mannen na de bevalling van hun vrouw een postnatale depressie kunnen krijgen? Deze depressie lijkt steeds vaker voor te komen bij mannen.
Maar liefst 5 tot 10 procent van de mannen heeft na de bevalling van hun vrouw een postnatale depressie, blijkt uit onderzoek.
Wat is een postnatale depressie precies?
Een postnatale depressie is een depressie die ouders kunnen krijgen na de geboorte van hun baby. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen depressieve gevoelens ontwikkelen na de geboorte van hun kind. Anders dan bij een postnatale depressie bij vrouwen, krijgen mannen vaak pas later last van klachten. Vrouwen kunnen al klachten krijgen na een aantal weken, bij mannen ontstaan ze pas vijf of zes maanden na de bevalling.
Symptomen bij mannen
Er zijn diverse klachten waar mannen last van kunnen krijgen. Zo kunnen ze angstige en sombere gevoelens krijgen. Ook hebben ze last van negatieve gedachten wat betreft de baby. Een man kan zich een slechte vader voelen, omdat hij bang is om iets verkeerd te doen of om de baby pijn te doen. Verder slapen mannen met een postnatale depressie slechter, waardoor ze op hun werk minder goed functioneren. Dit zorgt voor minder zelfvertrouwen. Op deze manier kan een vicieuze cirkel van negatieve gedachten ontstaan, waardoor hij een postnatale depressie kan creëren.
Ontstaan postnatale depressie bij man
Mannen die eerder last hebben gehad van een depressie, zijn doorgaans gevoeliger om ook een postnatale depressie te krijgen. Mannen cijferen zichzelf na de geboorte van hun kind vaak weg. Ze zorgen voor hun pas bevallen vrouw, gaan iedere nacht wel een paar keer uit bed voor de baby en moeten ernaast vaak ook nog fulltime werken. Er wordt veel van hem gevraagd, waardoor hij steeds meer druk gaat voelen.
Wat kun je als vrouw doen als je man een postnatale depressie heeft?
Mannen vinden het vaak moeilijk om over hun gevoelens te praten. Ze vluchten in hun werk, sport of gaan liever naar vrienden toe, dan dat ze thuis hun vrouw en de baby zitten. Ze willen of kunnen niet over hun gevoel en de veranderde gezinssituatie praten. Aan jou de taak om er juist wel over te praten. Als dit niet lukt, kun je de huisarts inschakelen. De huisarts kan je begeleiden bij het vinden van goede hulp, waardoor je man zich snel weer zichzelf voelt en de goede vader kan zijn die hij wil zijn.
https://www.famme.nl/fien-postnatale-depressie/