Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Gezondheid 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben je moeder en altijd doodmoe? Dat is postnatale depletie

Af en toe moe zijn als moeder is compleet normaal, maar er al-tijd doorheen zitten? Dat kan wijzen op postnatale depletie, ofwel helemaal uitgeblust zijn door het moederschap.

Postnatale depletie is dus niet hetzelfde als die extreme vermoeidheid in het kraambed. Dan is het onvermijdelijk dat je een wrak bent. Maar vele maanden, soms jaren erna is een ander verhaal.

Wat is postnatale depletie?

De term postnatale depletie is voor het eerst geïntroduceerd door Australische arts Oscar Serralach in zijn boek dat hij publiceerde in 2018. Volgens hem krijgt wel 50 procent van alle moeders ermee te maken. Het is volgens Serralach een optelsom van verschillende factoren: de tol van het 24/7 moederen, het huishouden, borstvoeding geven, gebroken nachten, werk en soms het niet kunnen verwerken van een heftige bevalling.

Vooral als je na de bevalling de draad te snel hebt opgepakt en niet genoeg tijd neemt om je lichaam en geest te laten herstellen, is de kans op postnatale depletie groter. Daarnaast kan er door borstvoeding en postpartumklachten een tekort ontstaan in essentiële vitamines en mineralen, waardoor je nog vermoeider raakt. Al je lichaam maakt je reserves op, en dat is uitputtend.

Symptomen van postnatale depletie

Herken jij jezelf in deze symptomen? Misschien heb jij dan ook te maken met postnatale depletie:

  • Constant moe en uitgeput
  • Als je dan eindelijk op bed ligt, heb je moeite om in slaap te komen en uit te rusten
  • Een laag libido
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • Kort lontje en snel geïrriteerd door kleine dingen
  • Zwak immuunsysteem, waardoor je vaak en snel ziek wordt
  • Op de langere termijn klachten als nierproblemen, galblaasproblemen en depressie

 Zo kun je herstellen

Ook al heb je hier al tien jaar mee te maken als moeder, het is niet te laat om nog actie te ondernemen om te herstellen van postnatale depletie. Dat doe je met de volgende tips:

Zet je rust voorop

Natuurlijk, je kinderen komen eerst, maar jij hebt nu even rust nodig. Maar echt. Het is niet te laat om alsnog hulp in te schakelen om gedurende een paar weken extra rust te pakken en bij te slapen om zo weer tot jezelf te komen.

Minder cafeïne

Door die bakjes koffie kom je moeilijker in slaap op momenten dat je eindelijk de kans hebt. Even minderen dus met koffie als je ‘s avonds niet goed in slaap komt.

Bloedcontrole

Laat je bloed checken om te kijken of je tekorten hebt aan vitamines en mineralen. Daarvan kun je dan meer meenemen in je dieet, of supplementen slikken om je fysiek weer fitter te laten voelen.

Momentjes voor jezelf

Creëer momentjes voor jezelf waarbij je in contact komt met je lichaam en geest, bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen of yoga. Of een wekelijks bezoekje aan een spa of een wandeling in de natuur.

Professionele hulp

Grote kans dat je ook mentaal uitgeblust bent. Weet je het echt even niet meer? Schakel en vooral professionele psychologische hulp in om te praten over je gevoelens. Je kunt namelijk misschien ook te maken hebben met depressie.

Overspannen, burn-out of depressie? Dit zijn de verschillen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme