Positief opvoeden: zo werkt het beloningssysteem
Wil je dat je kind naar je luistert of wil je dat hij iets aan- of afleert? Dan kun je het sticker- of beloningssysteem gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Op een positieve manier leert hij wat er van hem verwacht wordt. Hoe het werkt lees je hier!
Je kunt het belonings- of stickersysteem gebruiken als hulpmiddel om gedrag aan- of af te leren.
Positief opvoeden
Voor je kind is het werken met stickers en een beloning namelijk enorm stimulerend. Als het gedrag na een tijdje vanzelfsprekend is, kun je de beloning langzaam afbouwen. Het stickersysteem werkt goed bij:
- Zindelijk worden
- Eetproblemen
- Slaapproblemen
- Gedragsproblemen
Hoe gebruik je het stickersysteem?
- Bepaal welk gedrag je graag wilt zien. Als je je kind dus zindelijk wilt maken, kies je voor dit thema. Schrijf een aantal concrete dingen op zoals ‘plasje op potje doen’ of ‘aangeven dat je moet plassen’.
- Maak een schema op karton. Schrijf links het gewenste gedrag op en daarnaast de dagen van de week. Je kunt ervoor kiezen om de onderste rij vrij te houden voor de stickers of een speciale stickerkaart te gebruiken. Download hier leuke stickerkaarten.
- Betrek je kind bij het proces door samen een mooie stickerkaart uit te kiezen en ga samen op stap om leuke stickers te kopen. Voor elke keer dat je kind het lukt om zich goed te gedragen mag hij een kleine sticker op de kaart plakken. Lukt het niet? Teken dan een kruisje. Als aan het eind van de dag het nodige aantal stickers zijn gehaald, mag je kind een grote, mooie sticker op de dag plakken.
- Bespreek voor je begint, duidelijk en begrijpbaar, met je kind door hoe het beloningssysteem werkt en wat de regels zijn.
- Hang het schema op in een prominente plaats in huis en betrek je kind hierbij. Laat je kind ook zelf de stickers plakken en kruisjes zetten. Zo is het echt zijn project en zal hij extra zijn best doen.
- Bepaal na hoeveel grote stickers je kind een beloning krijgt. De beloning hoeft niet groot te zijn, maar geef wel iets waar je kind heel blij van wordt. Probeer een goede balans te vinden tussen de beloning haalbaar maken en het niet te snel belonen. Gaat het gedrag van je kind de goede kant op? Maak het dan moeilijker voor hem om de beloning te krijgen. Zo houd je het uitdagend en ziet je kind het als een spel.
Tips voor een goed beloningssysteem
- Blijf consequent en duidelijk. Plak meteen na het gewenste gedrag een sticker of zet een kruis, anders verliest het zijn kracht.
- Ga niet in onderhandeling en sjoemel niet als je kind verdrietig is omdat hij het niet gehaald heeft.
- Pas de ingewikkeldheid van het beloningssysteem aan op de leeftijd van je kind. Voor kleine kinderen kun je bijvoorbeeld ook alleen stickers gebruiken en niet op dagen letten.
- Gebruik een beloningssysteem niet te lang, dan verliest het zijn kracht. Je kunt natuurlijk na verloop van tijd wel een nieuw beloningssysteem maken voor je kind als het bij een vorige probleem goed geholpen heeft.
- Zorg voor goede afwisseling van materiële en immateriële beloningen. Bepaal deze ook van te voren, zodat je geen valse beloftes maakt.
Meer lezen?
- 5 tips om met je partner op een lijn te liggen met opvoeden
- Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?
- Van moeder tot moeder: 25 gouden tips voor het opvoeden van je peuter