Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 4 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Poepfile bij kinderen: wat is het en hoe herken je het

Heb je wel eens gehoord van een poepfile? Het is een aandoening die best vaak voorkomt, namelijk een verstopping in de darmen. Of eigenlijk moeten we zeggen, een opstopping. Vandaar de naam poepfile.

Een poepfile is net even anders dan obstipatie, want je kind gaat regelmatig naar het toilet, en daarom herken je het waarschijnlijk niet meteen als verstopping bij je kind. We leggen het hieronder stap voor stap aan je uit.

Wat is een poepfile

Zoals de naam misschien wel doet vermoeden vormt zich een file van poep in de darmen van je kind. Het wordt vergeleken met een file auto’s: steeds komt er weer wat poep bij in de file. Een soort obstipatie dus, maar langs de opstopping kan wel diarree gaan en daardoor kan het dus voorkomen dat je kind regelmatig moet ‘poepen’. Dit heet overloopdiarree die langs de poepfile gaat (zoals een motor langs een file auto’s). Of het zijn kleinere stukjes poep. Dan gaat je kind dus vaak naar de wc of zitten er soms wel meerdere keren per dag beetjes poep in de luier. In dat geval denk je niet aan obstipatie, maar je kind lijkt wel de symptomen van een opstopping of verstopping te hebben. Die symptomen zijn bijvoorbeeld buikpijn, winderigheid en stinkende waterige ontlasting (diarree) die ook irritaties geeft aan de huid.

Ondanks dat je kind dus regelmatig kleine beetjes ontlasting heeft, kan het in dat geval zo zijn dat hij wél last heeft van obstipatie, oftewel een poepfile. Vermoed je een poepfile bij je kind? Dan kan je dit zelf eens testen door je mini mais, erwten of rozijnen te laten eten. Deze verteren moeilijk en die zie je dus terug in de ontlasting van je kind binnen 24 tot 36 uur. Zie je ze pas veel later terug of helemaal niet, dan kan er sprake zijn van een poepfile. 

Wat kan je doen tegen een poepfile

Door de ontlasting zo zacht mogelijk te maken én te houden is het belangrijk dat je kindje genoeg water, thee en/of melk drinkt. Vermijd drankjes met prik erin. Ook gezond eten werkt goed tegen harde ontlasting, maar niet al het gezonde eten. Vermijd spruitjes (oh yes!), witte bonen, prei en uien. Vermijd ook chocola, bananen, rijstwafels en wit brood. Eet juist wel bruin brood, sla, fruit en producten met lekker veel granen. Bewegen werkt ook goed tegen een poepfile.

Als dit niet helpt…

Sommige kinderen hebben al te lang last van ongemerkte obstipatie. Dan is het slim om even een bezoekje te brengen aan de huisarts of de poeppoli in het ziekenhuis. Professionele begeleiding kan best fijn zijn in dit geval. Helemaal als je kind bang is om te poepen of zich schaamt voor poepvegen in ondergoed.

Daarbij kan stress natuurlijk ook een grote rol spelen op je darmen.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Prikkelbare darm syndroom: wat is het en hoe ga je er mee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

antoniusziekenhuis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme