5 manieren om een plat hoofdje bij je baby te voorkomen
De schedel van een baby is nog niet zo hard als die van ons. Dat zo’n babyhoofdje nog vormbaar is, is essentieel voor de groei van het hoofdje, maar het heeft ook een nadeel. Door veel op een kant te liggen kan het hoofdje van je baby afplatten. Hoe kun je zo’n plat hoofdje bij je baby voorkomen? Wij zetten het op een rij.
Een afgeplat hoofdje is meestal het gevolg van een voorkeurshouding bij je baby. Als je kleintje namelijk altijd met het hoofdje naar rechts gedraaid ligt zal de kant waarop hij ligt langzaam plat worden. Als de zijkant van het hoofdje plat is heet dat officieel ‘plagiocefalie‘. Het kan ook gebeuren dat de achterkant van het hoofd in het midden plat wordt. Die vorm heet ‘brachycefalie’.
Een plat hoofdje is voornamelijk een cosmetisch probleem, het kan de symmetrie van het gezicht bijvoorbeeld verstoren. In ernstige gevallen kan het ook een scheve nek veroorzaken.
Een plat hoofdje bij je baby voorkomen
Hoewel er ook manieren zijn om een plat hoofdje weer te verhelpen is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Op deze manieren voorkom je het.
1. Hoofdje draaien
Je wordt geadviseerd om je baby op de rug te laten slapen. Daarbij zal je kindje vaak zelf zijn hoofdje naar links of rechts laten vallen. Hou in de gaten of dit vaak dezelfde kant is. Is dat het geval? Draai dan zelf voorzichtig het hoofdje regelmatig de andere kant op. Zo help je een voorkeurshouding te voorkomen.
2. Op de buik
Slapen op de buik is niet veilig, maar als je baby wakker is dan is af en toe wat tummy time juist goed. Hierdoor worden de nekspieren getraind. Als je baby wat ouder is en enige tijd op de buik kan liggen geeft dat de schedel ook de kans om weer te herstellen.
3. Ligging veranderen
Wat ook kan helpen is de slaaprichting veranderen. Misschien draait je baby bijvoorbeeld altijd zijn gezicht naar het licht, of richting de kamer. Leg je baby daarom om de dag met het hoofdje richting het voeteneind van het bedje. Of draai het hele bedje om de dag om.
4. Voedingshouding
Wanneer jij je baby voedt heb je misschien een voorkeur voor een bepaalde houding. Vooral bij flesvoeding kun je erin vervallen je kindje altijd op dezelfde arm te houden. Maar ook bij borstvoeding kan het zijn dat je een van beiden borsten je voorkeur heeft.
5. Fysiotherapie of osteopaat
Lukt het je niet om de voorkeurshouding van je baby te verhelpen? Zoek dan de hulp van een expert. Er zijn veel fysiotherapeuten en osteopaten te vinden die veel weten over voorkeurshoudingen bij baby’s. Als je er op tijd bij bent, kan het veel leed schelen.
Voorkeurshouding bij baby’s; wat is het en hoe verhelp je het?