Na het wobbel board is nu de Pikler driehoek de hippe musthave voor kinderen (en voor ouders)
Hij kwam, zag en overwon: het wobbel board. In bijna ieder Nederlands huishouden met kinderen is deze gebogen plank wel te vinden. Nu is er een opvolger die het plekje van het wobbel board graag overneemt: de Pikler driehoek. Ook wel bekend als het Montessori-klimrek.
Overnemen is een groot woord. Een beetje hippe ouder met liefde voor design koopt natuurlijk het liefst allebei.
Het wobbel board sinds 2015
Eerst nog even over het wobbel board. Deze wiebelplank is in 2015 bij wijze van grap verzonnen door Nederlanders Hannelore Blaauw en Wouter Haine. De kromme plank is bedoeld om de grove motoriek van kinderen te verbeteren. ‘Maar wat kun je ermee?’ was de vraag die Blaauw en Haine continu te horen kregen.
De plank die alles kan
En daar zit juist het succes van het wobbel board: kinderen kunnen er van alles mee. In de eerste plaats is het een kromgetrokken balanceerplank, waarmee je je balans en kracht kunt trainen. Maar kinderen zien er ook een tunnel of een brug in of gebruiken de plank als schommelstoel, glijbaan, krukje of trapje. Op hun website omschrijven de oprichters de wobbel zelf als ‘een Barbapappa’, ‘die alles kan zijn wat het kind er zelf in ziet’. Hiermee komt het idee van ‘de plank die alles kan’ uit de antroposofische hoek en sluit het naadloos aan bij de ideologie van de vrijeschool.
Statussymbool van de bakfietsouder
Nog een reden van het succes van de wobbel: dankzij het design is de wiebelplank geen doorn in het oog – zoals bij veel ander speelgoed het geval is. Vanwege de prijs – voor de originele wobbel betaal je 105 euro – groeide de plank al snel uit tot statussymbool. Deze eyecatcher wil iedere ouder in zijn interieur, want hiermee laat je zien dat je je kind laat spelen met verantwoord, schermloos en creatief speelgoed. ‘Het statussymbool van bakfietsouders’ noemde journalist Jonas Kooyman het in zijn nieuwsbrief De Havermelkelite. Ook op Instagram is het wobbel board geliefd, dagelijks laten meer dan 150.000 volgers zich inspireren door de mogelijkheden van het wobbel board. De wiebelplank is wereldwijd een geliefd stuk speelgoed.
Pieken met de Pikler driehoek
En nu is er een waardige opvolger, namelijk de Pikler driehoek. Dit is een houten klimrek, in de vorm van, je raadt het al, een driehoek. De driehoek heeft aan beide kanten spijlen die qua dikte perfect zijn voor grijpgrage kinderhandjes. Hierdoor wordt een kind uitgedaagd om te klimmen tot de hoogte die op dat moment haalbaar is. Dit maakt het klimrek geschikt én uitdagend voor baby’s vanaf negen maanden tot kinderen van zes tot zeven jaar oud.
Net als het wobbel board is ook de Pikler driehoek niet geheel nieuw, het houten klimrek bestaat al jaren. Maar dankzij de hernieuwde populariteit van houten speelgoed is de Pikler driehoek in opmars.
Emmi Pikler
Maar waar komt de Pikler driehoek vandaan? Om die vraag te beantwoorden wil je kennis maken met Emmi Pikler (1902 – 1984), een kinderarts en pedagoge uit Wenen. Zij zette het eigen ritme en de vrije beweging van het kind voorop, iets dat in haar tijd ongebruikelijk was. Toen Emmi Pikler in 1931 een dochter kreeg, besloten zij en haar man om hun kind nooit te forceren in haar ontwikkeling. Ze wilden haar eigen ritme respecteren en haar vanaf het allereerste begin de mogelijkheid geven om haar eigen initiatief in beweging en spel te volgen.
Beter zitten, staan, spreken en denken
Volgens Emmi Pikler leert een kind beter zitten, staan, spreken en denken wanneer het de kans krijgt om te onderzoeken en leren in zijn eigen tempo, dan wanneer een kind gestimuleerd of geholpen wordt in haar ontwikkeling. Die hypothese werd bevestigd; Emmi Pikler zag niet alleen haar eigen kind opgroeien tot een vrolijke, nieuwsgierig en coöperatief persoon, maar ook de kinderen die ze begeleidde in haar werk.
In 1946 kreeg Emmi Pikler de leiding over kindertehuis Lózcy in Boedapast, waar ze haar methode verder uitwerkte en haar bevindingen publiceerde in wetenschappelijke onderzoeken. Al snel groeide ze uit tot een internationale bekendheid op het gebied van de psychomotorische ontwikkeling van kinderen.
Hechting en veiligheid
Het grote voordeel van het kindertehuis Lózcy was dat Emmi Pikler hier alle ruimte had om haar methode op alle vlakken door te voeren. Ze deelden de ruimte zó in dat elk kind in alle rust gebaad, gevoed en verschoond kon worden. Hierdoor kon er een hechte relatie ontstaan tussen de volwassene en het kind. Dat gevoel van veiligheid is een voorwaarde om vrij te kunnen spelen, bewegen en onderzoeken.
Pikler speelgoed
Het speelgoed dat bij de Pikler-visie past, heeft – net als het minimalistische design van het wobbel board – geen toeters en bellen. Het moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Het idee hierachter is dat een baby of kind er zelf op een creatieve manier mee aan de slag gaat en zelf ontdekt wat hij er mee kan, en vooral wíl, doen. Passief speelgoed maakt een actieve baby, is het idee. De Pikler driehoek is het bekendste voorbeeld, maar een simpele doek, een vergiet, een pollepel en materialen uit de natuur zoals een dennenappel of een dikke tak volstaan ook.
Net als bij het wobbel board zien kindjes van alles in de driehoek: een berg, een piramide, een hutje, een beschut plekje. Anders dan bij het wobbel board zit er geen patent op de Pikler driehoek. Dat betekent dat je dit Montessori klimrek zo goedkoop (vanaf 99,99 euro bij Lidl) en duur (265 euro bij Hello Archie) kunt maken als je zelf wilt.
Nu alleen nog even plaats maken in huis…
Wil je meer lezen over de ideologie van de vrijeschool of Montessori? Je leest er hier alles over.
Spring is in the air! Deze op Montessori geïnspireerde activiteiten zijn leuk om te doen